Túrógombóc
sponsored links
Hozzávalók: 500 g tehéntúró, 2 db tojás, 125-150 g gríz, 1-2 kk. só. Gríz, xilit, tejföl, szamóca.
Egy nagyobb tálban a túrót villával megtörtem, sóztam, hozzáadtam a felvert tojásokat, átkevertem, majd apránként adagoltam bele a grizet, amíg megfelelõ állagúnak nem találtam. Letakartam és egy-két órát pihentettem. Vizet forraltam, enyhén sóztam, majd egyesével a finoman gyöngyözõ vízbe engedtem a kézzel formált gombócokat. Megvártam míg feljönnek a felszínre, majd 3-4 percig hagytam még fõni. Szûrõkére szedtem.
Közben grizet pirítottam szárazon (de egy kevés vajat vagy olajat is lehet alá tenni) és miután kissé kihûlt xilit-tel (xylitol) édesítettem. A tányérra szedett gombócokat ezzel szórtam meg, végül tejföllet csorgattam körbe, szamócával díszítettem.
[i] Errefelé a túró (cottage cheese, lásd a burek-nél) levesebb, a gríz (semolina) pedig sokkal apróbb (majdhogynem rétesliszt jellegû), ezért szárazabb túróból és nagyobb szemû grízbõl készítve kevesebb búzadara is elég lehet. Van aki vaníliával vagy citromhéjjal ízesíti a tésztát só helyett, én úgy szeretem, ha a só érzõdik ki. Van aki pirított zsemlemorzsával szereti, én grízzel, mint a szilvás gombócot, aka pucuhaluska.
Egy nagyobb tálban a túrót villával megtörtem, sóztam, hozzáadtam a felvert tojásokat, átkevertem, majd apránként adagoltam bele a grizet, amíg megfelelõ állagúnak nem találtam. Letakartam és egy-két órát pihentettem. Vizet forraltam, enyhén sóztam, majd egyesével a finoman gyöngyözõ vízbe engedtem a kézzel formált gombócokat. Megvártam míg feljönnek a felszínre, majd 3-4 percig hagytam még fõni. Szûrõkére szedtem.
Közben grizet pirítottam szárazon (de egy kevés vajat vagy olajat is lehet alá tenni) és miután kissé kihûlt xilit-tel (xylitol) édesítettem. A tányérra szedett gombócokat ezzel szórtam meg, végül tejföllet csorgattam körbe, szamócával díszítettem.
[i] Errefelé a túró (cottage cheese, lásd a burek-nél) levesebb, a gríz (semolina) pedig sokkal apróbb (majdhogynem rétesliszt jellegû), ezért szárazabb túróból és nagyobb szemû grízbõl készítve kevesebb búzadara is elég lehet. Van aki vaníliával vagy citromhéjjal ízesíti a tésztát só helyett, én úgy szeretem, ha a só érzõdik ki. Van aki pirított zsemlemorzsával szereti, én grízzel, mint a szilvás gombócot, aka pucuhaluska.