Túrógombóc
sponsored links
Illetve galuska, mert nem szoktam gombócolással bajlódni, helyette egy nagyobb méretû evõkanállal szaggatom bele a forró vízbe a túrós masszát.
Búzadara helyett liszttel készül, sosincs itthon búzadara, mert olyan ritkán használom, hogy az 1 kg-nak eddig kivétel nélkül mindig lejárt a szavatossági ideje, s alig hiányzott belõle valamennyi.
Liszttel is mûködik, laza, remegõs "gombócok", amik kihûlve sem válnak kõkeménnyé!
Túrógombóc
Elkészítési idõ: 30 perc + 1-2 óra hûtés
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 3 db M-es vagy 2 db L-es tojás
- 6-8 dkg liszt
- 2 dkg cukor
- csipet só
- 1-2 csomag vaníliás cukor
A forgatáshoz:
- 2-3 ek olaj
- kb. 20 dkg zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
- tejföl
- porcukor
A túrót tálba öntjük, ha nagyon rögös-darabos, villával vagy krumplinyomóval kissé áttörjük.
Összekeverjük a tojásokkal, a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, végül a liszttel.
A liszt mennyisége függ a tojások nagyságától és a túró savósságától! Ha nagyon száraz volt a túró, elég a 6 dkg, de ha lágy, zsíros vagy savós, mehet bele a plusz 2 dkg liszt.
Fedjük le a tálat, s tegyük hûtõbe pihenni 1-2 órát.
Míg a túró pihen, felhevített olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát aranyszínûre, ízesítsük nagy csipet sóval és öntsünk rá kb. 0,5 dl vizet. Keverjük el, fedjük le, hogy a gõzben a morzsa megpuhulhasson.
Egy nagy fazékban forraljunk fel bõséges mennyiségû sóval ízesített vizet. Ha forr, egy nagy evõkanalat a forró vízbe mártunk, s a túrós masszából a tál oldalán galuskát formálva óvatosan beleengedjük a vízbe.
Vigyázzunk, a víz ne lobogjon túlságosan, tartsuk csendes forrásban, s a galuskákat ne piszkáljuk, míg fel nem jönnek a víz tetejére!
Hagyjuk átfõni õket kb. 10 perc alatt.
Szûrõkanállal egyesével emeljük át a vízbõl a pirított morzsára, óvatosan hempergessük meg kanál vagy villa segítségével (forrón nagyon törékenyek!), s halmozzuk egy nagy tálra.
Tejföllel, porcukorral kínáljuk.