Túrógombóc

2017-03-07

sponsored links


Illetve galuska, mert nem szoktam gombócolással bajlódni, helyette egy nagyobb méretû evõkanállal szaggatom bele a forró vízbe a túrós masszát.

Búzadara helyett liszttel készül, sosincs itthon búzadara, mert olyan ritkán használom, hogy az 1 kg-nak eddig kivétel nélkül mindig lejárt a szavatossági ideje, s alig hiányzott belõle valamennyi.

Liszttel is mûködik, laza, remegõs "gombócok", amik kihûlve sem válnak kõkeménnyé!




Túrógombóc

Elkészítési idõ: 30 perc + 1-2 óra hûtés


Hozzávalók:


  • 50 dkg túró
  • 3 db M-es vagy 2 db L-es tojás
  • 6-8 dkg liszt
  • 2 dkg cukor
  • csipet só
  • 1-2 csomag vaníliás cukor


A forgatáshoz:

  • 2-3 ek olaj
  • kb. 20 dkg zsemlemorzsa


A tálaláshoz:

  • tejföl
  • porcukor



A túrót tálba öntjük, ha nagyon rögös-darabos, villával vagy krumplinyomóval kissé áttörjük.

Összekeverjük a tojásokkal, a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, végül a liszttel. 

A liszt mennyisége függ a tojások nagyságától és a túró savósságától! Ha nagyon száraz volt a túró, elég a 6 dkg, de ha lágy, zsíros vagy savós, mehet bele a plusz 2 dkg liszt.

Fedjük le a tálat, s tegyük hûtõbe pihenni 1-2 órát.

Míg a túró pihen, felhevített olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát aranyszínûre, ízesítsük nagy csipet sóval és öntsünk rá kb. 0,5 dl vizet. Keverjük el, fedjük le, hogy a gõzben a morzsa megpuhulhasson.

Egy nagy fazékban forraljunk fel bõséges mennyiségû sóval ízesített vizet. Ha forr, egy nagy evõkanalat a forró vízbe mártunk, s a túrós masszából a tál oldalán galuskát formálva óvatosan beleengedjük a vízbe.

Vigyázzunk, a víz ne lobogjon túlságosan, tartsuk csendes forrásban, s a galuskákat ne piszkáljuk, míg fel nem jönnek a víz tetejére!

Hagyjuk átfõni õket kb. 10 perc alatt.

Szûrõkanállal egyesével emeljük át a vízbõl a pirított morzsára, óvatosan hempergessük meg kanál vagy villa segítségével (forrón nagyon törékenyek!), s halmozzuk egy nagy tálra.

Tejföllel, porcukorral kínáljuk.




Folytats a blogon ... www.chefviki.hu/2017/03/turogomboc.html

sponsored links

Keres?s