Túrógombóc fûszeres almaszósszal és vaníliasodóval
sponsored links
A túrógombóc kicsi korom óta a kedveneim közé tartozik, de anyukám mindig csak a hagyományos változatát készítette, édes tejföllel meglocsolva. Én már több verziót kipróbáltam, de maga a gombóc elkészítési arányain nem változtattam már egy ideje, mert úgy érzem azt sikerült eltalálnom. Lehet nem a legszebben formálható és nem is lesznek olyan igazi gombóc alakúak, de azt szeretem benne, hogy lágy és nem az a fajta, amibe beleáll a villa. A titka még a házi túró, szerintem boltival nem finom. Most fûszeres almaszószt készítettem hozzá, meg a vaníliasodó sem maradhatott el. Ilyenkor õsszel imádoma az almás finomságokat. A kedves férjemnek mindez csak desszert, nekem viszont egy tartalmas leves utáni kiegészítõ fõétel.
Túrógombóc fûszeres almaszósszal és vaníliasodóval
Hozzávalók 4-6 személy részre:
60 dkg házi túró
4 tojás
2 evõkanál nyírfacukor
10 evõkanál búzadara
citrom reszelt héja
a morzsához:
2 evõkanál vaj
10 dkg zsemlemorzsa
a fûszeres almaszószhoz:
1 kg alma
1 teáskanál õrölt fahéj
1/2 kávéskanál õrölt szegfûszeg
1/2 kávéskanál gyömbér
2 evõkanál nyífacukor
1 dl rozé
1 dl víz
1 evõkanál vaníliás pudingpor
a vaníliasodóhoz:
3,5 dl tej
1,5 dl tejszín
4 tojás sárgája
2 evõkanál nyírfacukor
1 evõkanál vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A túrót kikeverjük a tojással, elvegyítjük benne a nyírfacukrot, a búzadarát és a citrom reszelt héját, majd 2 óra hosszát hûtõbe pihentetjük. Addig elkészítjük az almaszószt és a vaníliasodót.
Az almaszószhoz az almákat meghámozzuk, kisebb kockákra daraboljuk és egy kisebb lábasba tesszük. Megszórjuk a fûszerekkel, a nyírfacukorral és végül felöntjük rozéval. Fedõ alatt puhára pároljuk. A vaníliás pudingport vízben elkeverjük és ezzel sûrítjük a megpuhult almaszószunk.
A vaníliasodóhoz a tejet és a tejszínt kimérjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a nyírfacukort és a vaníliás pudingport, majd simára keverjük. Közepes láng felett sûrûre fõzzük. Amennyiben rendelkezünk hõmérõvel 80 fokot kell elérni, ezután levesszük és tovább keverjük, amíg egy picit visszahûl. Így nem fõ meg a tojás és sima, krémes marad.
A túrós masszát kivesszük a hûtõbõl, gombócokat formálunk, majd forró vízbe helyezzük és két részletben megfõzzük pár perc alatt.
Közben a zsemlemorszát vajon megpirítjuk. A kifõtt gombócakt egybõl a morzsára helyezzük. Mielõtt összetörnénk várunk egy kicsit, hogy dermedjen így sokkal könnyebben megtudjuk forgatni benne. Tányérra helyezzük és végül forró fûszeres almaszósszal és vanília sodóval meglocsolva tálaljuk.
Túrógombóc fûszeres almaszósszal és vaníliasodóval
Hozzávalók 4-6 személy részre:
60 dkg házi túró
4 tojás
2 evõkanál nyírfacukor
10 evõkanál búzadara
citrom reszelt héja
a morzsához:
2 evõkanál vaj
10 dkg zsemlemorzsa
a fûszeres almaszószhoz:
1 kg alma
1 teáskanál õrölt fahéj
1/2 kávéskanál õrölt szegfûszeg
1/2 kávéskanál gyömbér
2 evõkanál nyífacukor
1 dl rozé
1 dl víz
1 evõkanál vaníliás pudingpor
a vaníliasodóhoz:
3,5 dl tej
1,5 dl tejszín
4 tojás sárgája
2 evõkanál nyírfacukor
1 evõkanál vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A túrót kikeverjük a tojással, elvegyítjük benne a nyírfacukrot, a búzadarát és a citrom reszelt héját, majd 2 óra hosszát hûtõbe pihentetjük. Addig elkészítjük az almaszószt és a vaníliasodót.
Az almaszószhoz az almákat meghámozzuk, kisebb kockákra daraboljuk és egy kisebb lábasba tesszük. Megszórjuk a fûszerekkel, a nyírfacukorral és végül felöntjük rozéval. Fedõ alatt puhára pároljuk. A vaníliás pudingport vízben elkeverjük és ezzel sûrítjük a megpuhult almaszószunk.
A vaníliasodóhoz a tejet és a tejszínt kimérjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a nyírfacukort és a vaníliás pudingport, majd simára keverjük. Közepes láng felett sûrûre fõzzük. Amennyiben rendelkezünk hõmérõvel 80 fokot kell elérni, ezután levesszük és tovább keverjük, amíg egy picit visszahûl. Így nem fõ meg a tojás és sima, krémes marad.
A túrós masszát kivesszük a hûtõbõl, gombócokat formálunk, majd forró vízbe helyezzük és két részletben megfõzzük pár perc alatt.
Közben a zsemlemorszát vajon megpirítjuk. A kifõtt gombócakt egybõl a morzsára helyezzük. Mielõtt összetörnénk várunk egy kicsit, hogy dermedjen így sokkal könnyebben megtudjuk forgatni benne. Tányérra helyezzük és végül forró fûszeres almaszósszal és vanília sodóval meglocsolva tálaljuk.