Túró és tárkony avagy Jó értelemben, érdekes
sponsored links
Amikor az emberfia egy új ízzel, egy új kombinációval találkozik, nem árt egy pillanatra letisztítani az agyunkat, és úgy értékelni, tehát elvonatkoztatni, a megszokott ízektõl.
Egyébként erre, létezik egy "bölcs" vélemény: -Aha, érdekes!
A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak.
A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak.
Gondoltam rákeresek a neten, és nagy (na, azért nem olyan nagy) meglepetésemre nemigen találtam rá hivatkozást illetve receptet. Sõt!
TÁRKONYOS-TÚRÓS KIFLI
36 db
Hozzávalók:
-a tészta-
45 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás + kenés
2 dl tej
3 dkg élesztõ
3 ek. kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
csipet só
-a töltelék-
45 dkg túró (gyanítom az idõ, árpolitikai, vasfoga rágta le, azt az 5 dekát, az elmúlt években)
3-4 ek. tejföl
10 dkg kristálycukor
4 tk. morzsolt tárkony
Az élesztõt, a cukorral ízesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk.
A vajat szépen elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint egy csipet sót.
A vajas lisztbe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, és laza mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.
(Ugyi, már többször írtam, hogy a finom kelt tészták, gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük, ha kell többször is!)
(Ugyi, már többször írtam, hogy a finom kelt tészták, gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük, ha kell többször is!)
Az így kapott tésztánkból 3 egyforma cipót formázunk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A túrót, tejföllel és a cukorral kikeverjük, morzsolt tárkonnyal ízesítjük.
(Túrót, többféle állagban kaphatunk, amit a tejföl mennyiségével lazíthatunk szükség szerint, az is elõfordulhat, hogy kevesebb tejföl kell, mint amit írtam, a lényeg, hogy ne legyen túl híg. Természetesen, ha van friss tárkonyunk, akkor még finomabb, zamatosabb lesz a töltelék.)
A cipóinkat kb. 35 centis körökké kinyújtjuk, aztán egy éles késsel 12 egyforma cikkre vágjuk.
Tepsire, sütõlapra pakoljuk a kifliket, tetejüket felvert tojással lekenjük, és langyos helyen újabb 30 percig kelesztjük.
Elõmelegített sütõben, 200 fokon 20 perc alatt szépen megsütjük
(A sütõjét mindenki maga ismeri, tehát sütés közben figyeljük, ezt a finomságot.)