Túró és tárkony avagy Jó értelemben, érdekes

2018-03-29

sponsored links

Amikor az emberfia egy új ízzel, egy új kombinációval találkozik, nem árt egy pillanatra letisztítani az agyunkat, és úgy értékelni, tehát elvonatkoztatni, a megszokott ízektõl.
Egyébként erre, létezik egy "bölcs" vélemény: -Aha, érdekes!
A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak.
Gondoltam rákeresek a neten, és nagy (na, azért nem olyan nagy) meglepetésemre nemigen találtam rá hivatkozást illetve receptet. Sõt!
No, gondolhatjátok, hogy több se kellett nekem hogy közkincsé tegyem, ezt a pompás és meglepõ íz-varázslatot ?
Ami jó értelemben érdekes, és finom












TÁRKONYOS-TÚRÓS KIFLI
36 db
Hozzávalók:
-a tészta-
45 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás + kenés
2 dl tej
3 dkg élesztõ
3 ek. kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
csipet só
-a töltelék-
45 dkg túró (gyanítom az idõ, árpolitikai, vasfoga rágta le, azt az 5 dekát, az elmúlt években)
3-4 ek. tejföl
10 dkg kristálycukor
4 tk. morzsolt tárkony 
Az élesztõt, a cukorral ízesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk.
A vajat szépen elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint egy csipet sót.
A vajas lisztbe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, és laza mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.
(Ugyi, már többször írtam, hogy a finom kelt tészták, gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük, ha kell többször is!) 
Az így kapott tésztánkból 3 egyforma cipót formázunk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A túrót, tejföllel és a cukorral kikeverjük, morzsolt tárkonnyal ízesítjük.
(Túrót, többféle állagban kaphatunk, amit a tejföl mennyiségével lazíthatunk szükség szerint, az is elõfordulhat, hogy kevesebb tejföl kell, mint amit írtam, a lényeg, hogy ne legyen túl híg. Természetesen, ha van friss tárkonyunk, akkor még finomabb, zamatosabb lesz a töltelék.)
A cipóinkat kb. 35 centis körökké kinyújtjuk, aztán egy éles késsel 12 egyforma cikkre vágjuk.
A cikkek külsõ széleire egy teáskanál segítségével elhelyezzük a tölteléket, és ügyesen feltekerjük õket.
Tepsire, sütõlapra pakoljuk a kifliket, tetejüket felvert tojással lekenjük, és langyos helyen újabb 30 percig kelesztjük.
Elõmelegített sütõben, 200 fokon 20 perc alatt szépen megsütjük
(A sütõjét mindenki maga ismeri, tehát sütés közben figyeljük, ezt a finomságot.)




Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2018/03/...

sponsored links

Keres?s