Túró rudi pohárkrém piros bogyósokkal
sponsored links
Ez kérem az igazi maradékfelhasználási mûvelet. Szerintem minden pohárkrém ebbõl alakult ki egyébként, hogy maradt egy kis ez meg az, aztán jöttek a szofisztikáltabb változatok, amikor már tényleg azért sütöttek kekszet, piskótát, hogy pohárkrém legyen belõle.
Múlt hétvégére egy nagyon izgis, bohém, fiatalos esküvõre sütöttem tortákat egy barátnõmnek (beszámoló majd érkezik), ahol az volt a koncepció, hogy legyen többféle torta a fõtortájuk mellett. Az esküvõ amúgy teljes ?slow?-ban folyt, így a torták is ezt a vonalat erõsítették: házi készítés, hazai, szezonális alapanyagok (kivétel az Oreo, mert ugye az nem itthon készül, de ki tud neki ellenállni?!?!). Szóval a nagy-nagy sütésben (bolondokháza van ilyenkor és nem akarom kiszámolni, hogy két nap alatt mennyit mosogattam) maradt némi ez meg az: csokis piskóta a fõtortából, amikor a lapok tetejét egyenesre vágtam; túrókrém a gyümölcsös túrótortából, mert szokás szerint sokat csináltam; piros bogyós gyümölcsök, mert szokás szerint túlvásároltam magam?így megy ez.
Hazaérve, némi romeltakarítás után, felmértem a maradékhelyzetet, és tudtam, hogy ha most azonnal nem kezdek vele valamit, akkor pár nap múlva a kukában landol (nem árt némi önismeret a háztartás vezetéséhez ), amit nagyon de nagyon nem szeretek. Viszont azonnal indulnom is kellett a múltkor említett Vostro kávézóba, találkozni a tesómékkal. Összepakoltam mindent egy nagy szatyorba, és mint egy jól felszerelt kispiroska útra keltem metróval, gyalog, meg két kilónyi finomsággal. A kávézó környékén éppen sörfesztivál volt, minden dolgozó bent volt a nagy készültség miatt, így gondoltam, annyirakedves leszek és mindenkinek csinálok egy kis finomságot a nagy hajtás utánra. Készültek szépen a gyártósoron a mindent-bele-pohárkrémek, aztán persze belémcsapott a villám, hogy na ne már, hogy majd a kedves blogolvasók lemaradjanak errõl. Két jól megpakolt poharat kivittem a teraszra egy asztalhoz, hogy lefotózzam õket. Ezután pedig olyan történt, amire soha nem számítottam volna. Három arra sétáló fesztiválozó megáll, nyálatcsorgat, mosolyog, kérdez, megkap, leül, megeszi. Én meg pislogok. Ennyi volt a két prototípus. :)) Nem adtam még utcán vadidegeneknek sütit, de igazán jó érzés volt nézni õket, ahogy falatoznak, szóval lehet, hogy bevezetem.
Na ezek után merjen valaki közterületen fotózni! Meg ebbõl a pohárkrémbõl keveset készíteni a családnak!
A csoda pedig a következõkbõl áll:
bármilyen megmaradt csokis piskóta / keksz
túrókrém (ez most nálam: 250 g krémes túró, 2-3 ek. porcukor, citromhéj és -lé, kis pohár görög joghurt, 125 gr mascarpone, vaníliás cukor)
eperlekvár (persze bármilyen lehet, kifejezetten elõny, ha folyósabb)
piros bogyós gyümölcsök: cseresznye, málna, ribizli, meggy
+extra kalóriákért tejszínhab, csokireszelék a bátraknak
Mértékegységeket nem írok, mert ugye sokra mennétek azzal, hogy egy zacskó megmaradt piskóta, pár szem málna, kis zacskó cseresznye?.szóval mindent, ami a fenti kategóriákba belefér, és otthon találtok, szedjetek össze. Tuti finom lesz a végeredmény! Egyedül a túrókrém recept fontos, de az is csak akkor, ha túró rudi pohárkrémnek akarjátok nevezni, mert ennek így szerintem pont olyan íze van.
A piskótát összemorzsoltam, és a folyós eperlekvárral összekevertem, hogy jó ?szottyos? (igen, ez a szakkifejezés!) legyen. A túrókrémet kikevertem, és persze a kóstolgatás is fontos! Az összeállítás variánsai határtalanok, én így csináltam: piskóta ? túrókrém ? gyümölcs ? túrókrém ? piskótamorzsa dísznek ? gyümölcsdíszítés.
Amivel vigyázni kell, az az, hogy nagyon gyorsan elfogy, legyen elég tartalék, na meg persze a járókelõk ? óvakodjatok tõlük! Kitûnõ lehet szerintem egy kertipartin (esztétikai értéke is magasan jár), de ha a piskótát kekszre cseréljük, egy fesztiválon, vagy kempingezésen is bármilyen alapkonyhában elkészül pár perc alatt!
Éljen a pohárkrém! És gyertek a facebookra is!
N.Y. cheesecake a pohárban ? hûsítõ epres desszert
B&B babaváró party ? desszertasztal 1.
Oreo-s brownie torta
Balaton-felvidék, romtemplom, ereszdelahajam ? desszertasztal 2.
Múlt hétvégére egy nagyon izgis, bohém, fiatalos esküvõre sütöttem tortákat egy barátnõmnek (beszámoló majd érkezik), ahol az volt a koncepció, hogy legyen többféle torta a fõtortájuk mellett. Az esküvõ amúgy teljes ?slow?-ban folyt, így a torták is ezt a vonalat erõsítették: házi készítés, hazai, szezonális alapanyagok (kivétel az Oreo, mert ugye az nem itthon készül, de ki tud neki ellenállni?!?!). Szóval a nagy-nagy sütésben (bolondokháza van ilyenkor és nem akarom kiszámolni, hogy két nap alatt mennyit mosogattam) maradt némi ez meg az: csokis piskóta a fõtortából, amikor a lapok tetejét egyenesre vágtam; túrókrém a gyümölcsös túrótortából, mert szokás szerint sokat csináltam; piros bogyós gyümölcsök, mert szokás szerint túlvásároltam magam?így megy ez.
Hazaérve, némi romeltakarítás után, felmértem a maradékhelyzetet, és tudtam, hogy ha most azonnal nem kezdek vele valamit, akkor pár nap múlva a kukában landol (nem árt némi önismeret a háztartás vezetéséhez ), amit nagyon de nagyon nem szeretek. Viszont azonnal indulnom is kellett a múltkor említett Vostro kávézóba, találkozni a tesómékkal. Összepakoltam mindent egy nagy szatyorba, és mint egy jól felszerelt kispiroska útra keltem metróval, gyalog, meg két kilónyi finomsággal. A kávézó környékén éppen sörfesztivál volt, minden dolgozó bent volt a nagy készültség miatt, így gondoltam, annyirakedves leszek és mindenkinek csinálok egy kis finomságot a nagy hajtás utánra. Készültek szépen a gyártósoron a mindent-bele-pohárkrémek, aztán persze belémcsapott a villám, hogy na ne már, hogy majd a kedves blogolvasók lemaradjanak errõl. Két jól megpakolt poharat kivittem a teraszra egy asztalhoz, hogy lefotózzam õket. Ezután pedig olyan történt, amire soha nem számítottam volna. Három arra sétáló fesztiválozó megáll, nyálatcsorgat, mosolyog, kérdez, megkap, leül, megeszi. Én meg pislogok. Ennyi volt a két prototípus. :)) Nem adtam még utcán vadidegeneknek sütit, de igazán jó érzés volt nézni õket, ahogy falatoznak, szóval lehet, hogy bevezetem.
Na ezek után merjen valaki közterületen fotózni! Meg ebbõl a pohárkrémbõl keveset készíteni a családnak!
A csoda pedig a következõkbõl áll:
bármilyen megmaradt csokis piskóta / keksz
túrókrém (ez most nálam: 250 g krémes túró, 2-3 ek. porcukor, citromhéj és -lé, kis pohár görög joghurt, 125 gr mascarpone, vaníliás cukor)
eperlekvár (persze bármilyen lehet, kifejezetten elõny, ha folyósabb)
piros bogyós gyümölcsök: cseresznye, málna, ribizli, meggy
+extra kalóriákért tejszínhab, csokireszelék a bátraknak
Mértékegységeket nem írok, mert ugye sokra mennétek azzal, hogy egy zacskó megmaradt piskóta, pár szem málna, kis zacskó cseresznye?.szóval mindent, ami a fenti kategóriákba belefér, és otthon találtok, szedjetek össze. Tuti finom lesz a végeredmény! Egyedül a túrókrém recept fontos, de az is csak akkor, ha túró rudi pohárkrémnek akarjátok nevezni, mert ennek így szerintem pont olyan íze van.
A piskótát összemorzsoltam, és a folyós eperlekvárral összekevertem, hogy jó ?szottyos? (igen, ez a szakkifejezés!) legyen. A túrókrémet kikevertem, és persze a kóstolgatás is fontos! Az összeállítás variánsai határtalanok, én így csináltam: piskóta ? túrókrém ? gyümölcs ? túrókrém ? piskótamorzsa dísznek ? gyümölcsdíszítés.
Amivel vigyázni kell, az az, hogy nagyon gyorsan elfogy, legyen elég tartalék, na meg persze a járókelõk ? óvakodjatok tõlük! Kitûnõ lehet szerintem egy kertipartin (esztétikai értéke is magasan jár), de ha a piskótát kekszre cseréljük, egy fesztiválon, vagy kempingezésen is bármilyen alapkonyhában elkészül pár perc alatt!
Éljen a pohárkrém! És gyertek a facebookra is!
Hasonló bejegyzések:
N.Y. cheesecake a pohárban ? hûsítõ epres desszert
B&B babaváró party ? desszertasztal 1.
Oreo-s brownie torta
Balaton-felvidék, romtemplom, ereszdelahajam ? desszertasztal 2.