Túró (oltó, ecet nélkül)
sponsored links
Ahogyan tanultam: 10 liter tejet hõkezelek (65fokon), mikor 26 fokra lehûlt 3dl aludttejet v. joghurtot v. kefirt rakok bele. 26 fokon 18 órát hagyom állni. Magasabb hõmérsékleten savanyúbb, alacsonyabban édesebb lesz. Ez után 10 centisre felvágom, kevergetve 40 fokra melegítem, úgy hogy 5 percenként 2 fokot emelkedjen.
Na! így nem lett valami jó túró belõle.
Viszont! akivel együtt dolgoztam és sajtot készített mondta el, hogyan kell túrót készíteni.
Tejet (õ nem, de én igen) hõkezeltem, ez után a kandallóhoz raktam. Kb. egy nap alatt megaludt a tej, leszedtem a tejfölt(ne altassuk túl, mert keserû lesz). A maradékot felraktam a gázra és néha megkeverve 80 fokig melegítettem. Ez után pelusban egy ...