Túró házilag
sponsored links
A következõ bejegyzés azért jött létre, mert itt messzi távol hazámtól:) nem lehet kapni túrót...és az ugye nekünk nagyon hiányzik. Persze el lehetne menni a magyarok boltjába, avagy a lengyel boltokban is lehet kapni. No, de azért azt ugye remélem már meg lehetett rólam tudni, hogy szeretek kézmûveskedni, így elkészítettem magamnak. ÉÉÉs nem bántam meg, sõt nagyon nem. Egyáltalán nem macerás, mint azt elõzõleg hittem. A végeredmény azonban annál finomabb. Sokkal krémesebb és gazdagabb az így készült túró, mint azok, amiket otthon a boltokban lehet kapni. Összegezve, aki külföldön lakik és vágyik egy kis túróra, álljon neki, aki otthon van és kap túrót készen az is próbálja ki, mert ha egyszer megkóstolta a sajátot, nem fog másmilyet venni.
Egy a lényeg: nagyon jó minõségû, lehetõleg házi tejet kell beszerezni, vagy a boltban kapható legzsírosabbat, ami nem pasztõrözött! Ha házi tejet használunk, akkor egyszer fel kell forralni (baktériumok miatt).
Én boltban kapható 3,6 %- os tejet használtam, 2 pintet :), ami egy kicsivel több, mint 1liter. Ebbõl a mennyiségbõl egy kis mûzlistálnyi túró lett (nem véletlenül drága dolog a túró :)). Nem mértem le grammra, de készül a következõ adag és azt ígérem lemérem.
A receptet amúgy innen néztem ki, ha valaki nagyon utána akarna még pluszban olvasni: http://www.nosalty.hu/recept/hazi-turo-tejfol.
És, ahogy én készítettem:
Hozzávaló:
- 1 liter nagyon jó minõségû, zsíros tej (nyilván lehet többõl, értelemszerûen, annál több túrónk lesz)
Az elkészítés menete:
A tejet kiöntöttem egy üvegtálba (jénait használtam) ráborítottam egy tányért és meleg helyre tettem 3 napra. Egészen konkrétan a radiátor mellé az asztalra.
A 3. nap nem fölöztem le, hanem úgy ahogy volt beleborítottam egy nagy lábosban nagyon óvatosan, majd a lehetõ legalacsonyabb hõmérsékleten (lángon) el kezdtem melegíteni. És egy idõ után szépen ketté vált az aludttej. Lett egy sárgás folyadék a tetején, ami a savó és alul pedig kis darabokban a túró. Amikor az egész teljesen átforrósodott, azaz felforrt, fogtam egy tészta szûrõt, lábasra tettem és a túrós savós egyveleget beleöntöttem és letakarva hagytam lecsöpögni, kihûlni. Ez 1 órát sem vett igénybe a kis mennyiség miatt, de nyilván, ha több lett volna, lassabban csöpög le. Ezután már fogyasztható is.
A továbbiakban használhatjuk pogácsába, túrós csuszára, süthetjük- fõzhetjük, mint a boltban vett társait. Én izibe egy kis édességgel jutalmaztam meg magam. Leírom annak is a receptjét, hiszen hozzáadott cukrot nem tartalmaz, viszont mégis édesség és néha kell :). Túrós, málnás finomság:
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 5 evõkanál lehetõleg házitúró
- 2 evõkanál natúr görög joghurt
- 3 evõkanál aprószemû zabpehely
- 15 szem friss málna
Az elkészítés menete:
A túrót a joghurttal összekeverjük. 5 szem málnát törjünk össze villával és tegyük a tálka aljába (abba, amibõl fogyasztani óhajtjuk:)). Erre kanalazzuk rá a túrót, majd szórjuk rá a zabpelyhet és végül a maradék málnát.
Kiváló reggeli, vagy egy könnyed ebéd utáni desszertnek a bikiniszezon elõtt, netán uzsonnára:).