Török pide (török pizza)
sponsored links
Néhány napja egy társaságban beszélgettünk a kedvenc gyors kajákról. Természetesen szóba jött a pizza, amirõl eszembe jutott a török pide is. Az egyik ismerõsöm megkérdezte, hogy melyik a jobb, a pizza vagy a pide. Azt mondtam, hogy egyáltalán nem kell hasonlítani õket, mert mindkettõ mennyei. Amikor pizzát sütök, akkor az a jobb, amikor pidét akkor pedig az. Hasonlóak és mégis nagyon-nagyon mások.
A pide tésztája is pizza tészta tulajdonképpen (oregánót elhagyva). A pide csak középen kap tölteléket, a többi része szabadon marad a tésztának, sütés közben könnyebben kiszáradhat, ezért én jobban szeretem, ha a folyadék mennyiségének fele tej, fele pedig víz. Szintén emiatt én nagyon vékonyan és igazán elnagyolva, de lekenem kívülrõl tojással. Ehhez azonban nincs szükség egy egész tojásra, ezért mielõtt a tésztát összeállítom egy tojást felverek, felét félreteszem, a másik felét pedig a tésztába öntöm.
Az eredeti pide általában jó fûszeres, bárányhúsos töltelékkel készül. De ismert zöldséges vagy sajtos változat is. készítettem már ricottás-spenótos töltelékkel, aminek a tetejére egy tojást ütöttem, vagy fõztem hozzá sok sajtos sajtmártást, amit paradicsommal, szezonjában némi medvehagymával ízesítettem.
Bárányhús erre csak a mesében van, marha sem akad minden hentesnél, ezért én fele csirke, fele sertés darálthúsból készítettem.
Elõször a tölteléket kezdem el:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 50 dkg darálhús (fele csirke, fele sertés)
- 2 g fokhagyma
- 1 mk. õrölt római kömény ...