Török pide
sponsored links
Ez a csónak alakú, darált húsos pizza jellegû finomság maga a mennyország! Az ötletet két különbözõ recept adta, végül saját ízlésre formálva készítettem el.
Ma délután, amikor hazaértem, feltettem magamnak a szokásos kérdést - melyet szerintem Ti is gyakran feltesztek: "Mit készítsek vacsorára, ami gyorsan elkészül és mindenki szereti?". Negyed órás pihenésképp kiültem a teraszra kezemben 1-2 gasztro magazinnal, majd egyszer csak megláttam ezt a finomságot... Máris megvolt a vacsora ötlet - igaz ott bárányhússal készült, ennek hiányában én sertéshússal készítettem, és persze saját ízlésünkre igazítva. Nagyon finom, mindenképp ki kell próbálni Nektek is! :)
Hozzávalók: 6 darabhoz
- 50 dkg sima liszt
- 4 dkg friss élesztõ
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 1 csapott teáskanál só
- 1 evõkanál olaj
- 1 dl langyos tej
- kb. 1,5 dl langyos víz
+ 1 felvert tojás a tészta lekenéséhez
A feltéthez:
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1-2 evõkanál olívaolaj
- 1 evõkanál vaj
- 1 kis doboz paradicsompüré (70 g-os)
- õrölt kömény ízlés szerint
- só, õrölt bors ízlés szerint
- 10 dkg reszelt sajt
+ apróra vágott petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A tejben felfuttatjuk az élesztõt a cukorral.
A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt a tejjel + az olajat és annyi vizet, hogy közepesen kemény, de rugalmas tésztát kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük - addig elkészítjük a tölteléket.
2. A megtisztított/megmosott hagymát és fokhagymát apróra vágjuk.
Egy serpenyõben felmelegítjük az olaj és vaj keverékét, majd megpirítjuk a hagymát és fokhagymát (a fokhagymára ügyeljünk, nehogy megégjen). Hozzáadjuk a darált húst, majd kevergetve megsütjük. Közben ízlés szerint fûszerezzük az õrölt köménnyel, sóval, õrölt borssal. A vége felé hozzáadjuk a paradicsompürét is és összeforraljuk.
3. A megkelt tésztát 6 egyenlõ részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket ovális alakúra, majd a két szélét jól összecsípjük, két oldalt felhajtjuk (ezt a hajtás részt jól odanyomkodjuk az aljához, hogy sütés közben ne nyíljon szét), majd itt-ott összecsípjük a tésztát csónak alakúra formázva. A további 5 tésztával is így járunk el.
4. A kihûlt tölteléket elosztjuk a csónakokban, megszórjuk reszelt sajttal és sütõpapíros tepsire tesszük õket. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben 10-12 perc alatt készre sütjük õket. (a sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet)
5. Tálaláskor megmosott, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk a tetejét.
Ha a fotókon esõcseppek nyomait vélitek felfedezni... jól látjátok
- fotózás közben elkezdett csepegni az esõ. :)
Olyan szeszélyes idõ volt ma, egyik pillanatban vakítóan sütött a Nap,
a következõ pillanatban pedig csepergett az esõ.
Jó étvágyat!
Ötlet: Kiskegyed konyhája 2014. május, Limara Péksége