Török muszaka
sponsored links
Muszakát - görög rakott padlizsánt jó pár évvel ezelõtt készítettem elõször. Annyira ízlett az étel, amit a Magyar Konyha receptje alapján fõztem, hogy akkoriban hetente ettük. Aztán meghívtam egyik barátunkat ebédre, természetesen muszakára és finoman szólva nem arattam nagy sikert. "Alattomosan támad"-mondta, miközben lassan eszegette az ételt és látszott, hogy keres benne valamit, amit semmiképpen sem szeretne megenni. Késõbb kiderült, hogy a rozmaring az ellenség, aminek én nagyon szeretem az ízét, úgyhogy bõven szórtam belõle a krumplira. A kudarc egy idõre kedvemet szegte, úgyhogy az étel kikerült a repertoáromból.
Néhány év múlva eltöltöttünk egy hetet Krétán, ahol újra felbukkant a muszaka. Nem ízlett. Sem a hotel svédasztalánál, sem a vendéglõben, ahol tettünk még egy próbát. Egyszerûen ízetlen volt. A múlt héten aztán egy vendégségben, ahol pasticciót-görög tésztafelfújtat- kaptunk, megoldódott a rejtély. Ízetlen a besamel, amit használnak és a húst is sokkal erõsebben kell fûszerezni ahhoz,hogy a magyar ízlésnek megfeleljen.
Közben megtaláltam a Magyar Konyhás receptet az egyik szakácskönyvemben (Hargitai György : A príma szakács nagykönyve) és kiderült, hogy amit én muszaka címen fõzök, nem görög étel. Hanem török. A török konyha nagy kedvencem, de muszakának hírét még nem hallottam ott és a net-en keresgélve sem bukkantam semmire. De a recept jó. Aki meg ...