Török kokostar
sponsored links
Avagy válaszaim Gabynak a Liebster award vándordíjra! J
A minap egy hatalmas megtiszteltetés ért, hiszen Gaby, a Rubin Konyhája blog szerzõje engem is kitüntetett a Liebster award díjjal, ami egy pozitív visszajelzés gasztroblogger társainktól. Egyfajta dicsért, hogy olvassák, szeretik és elismerik blogunkat, illetve a munkánkat. J Mondani sem kell, nagyon megörültem a díjnak, fõleg Gabytól, hiszen emberileg nagyon tisztelem õt, munkásságát meg nagyon szeretem! J Éppen ezért a mai receptem neki szól, hiszen tudom, Gaby a kókusz szerelmese, így jöjjön most egy igazi kókuszbomba! J Azért mielõtt tovább loholnánk engedtessék meg, hogy én is megnevezzem a kedvenceim, hiszen nagyon szívesen idõzöm Szofika konyhájában, és Barbi konyhájában is! JNálam ti vagytok a nyerõk Csajok, így tõlem ti kajátok a díjat! J
A díjhoz járt azonban néhány kérdés is, íme a válaszaim:
?Kitõl tanultál fõzni??
Az alapokat a nõvéremtõl, Ágitól tanultam, aztán Lajos Mari intelmei szerint bõvítettem tovább a tudásom. Ma már nagyon sok és változatos idevágó szakirodalmat, vagy gasztroblogot olvasok, de a nagy sütis trükköket szerintem legkönnyebb YouTube videókból és saját tapasztalás útján begyûjteni.
?Van-e olyan édesség, amibõl másé (édesanya, szomszéd néni sstb.) a legjobb??
Naná, hogy van! J A Párom édesanyja csinálja a legfincsibb somlóit, a tesóm a legfincsibb kelt tésztákat, anyukám meg a legtutibb keksztekercset és Szilvia szeletet a világon! Niki barátnõm túrógombócánál nincs jobb, de azért van, amibõl a sajátom a legfincsibb? (Pl. tiramisu és zserbó. J )
?Ha következõ életedben tetszõleges hozzávaló lennél, mi lennél az??
Fogalmam sincs, én inkább egy testes vörösbor lennék szívesebben?
?Köztudott, hogy a bloggereknek mindig valami újat kell készíteni, hogy legyen mit posztolni. Van olyan recepted, amit ennek ellenére elkészítesz évente többször is??
Persze, rengeteg ilyen recept van! A bonbonok nagy része rendszeresen újra és újra megszületik nálam, de pl. ezt a mostani kókuszos süti is többször készül nálunk, mert nagy kedvenc! Bár Gaby, ezt a sütit most CSAK miattad készítettem el! J
Lássuk tehát a receptet, ami eredetileg egy török édesség, persze anno én ezt sem kóstolhattam meg Törökországban amiatt a fránya gyomorrontás miatt, de talán majd egyszer?. A süti ötlete Elif blogjáról származik.
Hozzávalók: (16 db golyóbishoz/kekszecskéhez.)
(1) Tészta:
120 g liszt
30 g kakaópor
75-80 g vaj
40 g porcukor
1 tojássárgája
1 tk vaníliás cukor
1 csipet só
1 csipet sütõpor
1 citrom reszelt héja
(2) Kókuszos töltelék:
1 tojás fehérje
60-70 g kókuszreszelék
50 g porcukor
(3)Díszítés:
3-4 kocka étcsoki + 1 tk olaj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, kakaóport, sót, cukrot, vaníliás cukrot és sütõport egy tálba szitáljuk, majd ezt a puha vajjal elmorzsoljuk. Hozzáreszeljük a citromhéjat, ráütjük a tojássárgáját, majd egy sima tésztát gyúrunk, amit folpackba tekerünk, de ezúttal nem tesszük be a hûtõbe.
A kókuszos töltelékhez a tojásfehérjét a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kókuszt. Ebbõl egy kemény masszát kell kapnunk, amibõl vizes kézzel kis gombócokat formálunk és egy órácskára fagyasztóba teszünk. A nyers tésztát 16 részre osztjuk, belõle kis gombócot formálunk, majd azt kilapítjuk és becsomagoljuk vele a kókuszos golyóbisokat. Végül a kész gombócokat kellõ távolságban sütõpapíros lemezre sorakoztatjuk és 175°C-on elõmelegített sütõben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a golyók kihûltek, a csokit olvasszuk össze az étolajjal és finoman csíkozzuk le a tészta tetejét, hogy az még mutatósabb legyen! J
Kívül csoki, belül kókusz... |
Vélemény a receptrõl, észrevételek:
Egy nagyobb család esetén duplázni, vagy triplázni érdemes az itt megadott mennyiséget, hiszen a kokostar nagyon hamar elkészül és dobozban nagyon sokáig eláll.
A töltelék esetén arra érdemes figyelni, hogy a tojásfehérjét szépen habosítsuk ki a porcukorral és ebbe adjuk a kókuszt, ne pedig a kókuszba keverjük a kihabosítatlan fehérjét, mert akkor egy lényegesen keményebb tölteléket kapunk.
A sütési idõ alatt 15 perc után érdemes bekukkantani egy gombóc alá, hogy a tészta alul elkezdett-e barnulni, azt ugyanis ne várjuk meg, mert úgy a tészta keserû lesz!
A süti gyerekekkel is elkészíthetõ, hiszen õk imádnak pacsmagolni, keverni, maszatolni és nyújtani, ráadásul az egész süti elkészítése sem olyan hosszadalmas, hogy egy manónak ne lenne ahhoz elég türelme! J
Legyen szép napotok, ildiKOKKI