Török joghurtos csirke egy magyar szakácskönyvbõl

2017-08-10

sponsored links

Egyszerû, mégis különleges ebéd a világ másik felérõl

Nemrég beleolvasgattam nagymamám ?80-as években gyûjtött szakácskönyveibe.

Valami viszonylag gyors, de azért különleges csirkeételt kerestem, elõvettem a Világkonyha címû mestermûvet. Ebben kis bolygónk minden apró csücskébõl gyûjtött receptek szerepelnek, egy dolog azonban nem hagyott nyugodni. Abban az idõben, internet (és fõképp pénz) hiányában hogy a csudában tudott valaki több száz recepthez jutni pl. Jáva szigetérõl.

Szóval mosolyogtam egyet és kiválasztottam egy török joghurtos csirke nevû receptet. Az rögtön szemet szúrt, hogy a leírásban fehérbor szerepel, pedig, mint tudjuk, arrafelé nem igazán isznak alkoholt? Mondjuk éppen nem is volt itthon, szóval én a hûtõben árválkodó japán rizsborból löttyintettem bele, de a sima fehérborral is biztos finom.

Egyébként maga az étel nagyon ízlett, azóta többször is elkészítettem. Köretnek én vajas-petrezselymes bulgurt adtam (recept itt), salátának pedig korianderpesztós cukkinispagettit (recept itt).

De ha nincs kedvetek flancolni, párolt rizs és ubisali is tökéletes ?



Joghurtos csirke ?török? módra ? vagy nem



Hozzávalók 4 fõre:

8 csirke felsõcomb

3-4 ek liszt

2 nagy doboz görög (vagy török) joghurt

10 dkg vaj

1 ek olaj

2 tk pirospaprika

1 dl sherry vagy mirin vagy fehérbor

1 tk majoranna

Só, bors

2 gerezd fokhagyma



A combokat kicsontozzuk, de a bõrét rajtahagyjuk, kettõbe vágjuk. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a lisztben. A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyõben az olajjal, közepes lángon a bõrös felükkel beletesszük a csirkecombokat kb. 5 percig pirítjuk. Mikor megfordítjuk, alájuk öntjük a bort és ismét kb. 5 percig sütjük immár nagy lángon.

Közben elkeverjük a joghurtot a pirospaprikával és a majorannával, kicsit megsózzuk és borsozzuk. Mikor elkészültek a combok, áttesszük egy tûzálló tálba, ráöntjük a szaftot. Elosztjuk a tetejükön a joghurtot, nem kell sajnálni, mehet bõven.

200 fokos sütõbe toljuk kb. 10 percre, míg a joghurt kicsit megdermed rajta.

Kivéve meghintjük még egy kis pirospaprikával, vajas-petrezselymes bulgurral és salátával kínáljuk.



Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s