Török grízes desszert vaníliás sárgabarackkal
sponsored links
Fotó/ styling: Milutinovits Panka / hello.garlic
Az egyik kedvenc török desszertem az "irmik helvasi" névre hallgató, pirított grízes édesség. Isztambuli cukrászdákban, utcai árusoknál gyakran felbukkan, az íze a mi grízes tésztánkhoz áll a legközelebb. Általában nyúlós török fagylalt, vagy kaymak jár mellé -az én változatomban egy kis török joghurt.
Nem kifejezetten gyors, ellenben rendkívül egyszerû, akár reggelire is megteszi. Lehet turbózni fûszerekkel (kardamom, fahéj, narancshéj), vagy magokkal (pirított mandula, fenyõmag, pisztácia), de ezek nélkül is nagyon finom.
A receptet, hét másik nemzetközi receptemmel egyetemben megtaláljátok a mostani Nõk Lapja Konyhában.
Török grízes desszert vaníliás sárgabarackkal
Hozzávalók (4 kis adag)
5 dkg vaj
10 dkg búzadara
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2,5 dkg cukor
csipet só
Vaníliás sárgabarack
1,5 dl víz
5 dkg cukor
1/2 vaníliarúd
? citrom leve
4 érett sárgabarack
tetejére: durvára vágott mandula, vagy pisztácia
A grízhez lábasban felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a darát, majd állandó kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg enyhe aranybarna színt kap, kb. 5 percig. Közben a cukorral, csipet sóval felmelegítjük a tejet a vízzel. Amikor a gríz megpirult, felöntjük a folyadékkal, és addig fõzzük, amíg teljesen megpuhul, felveszi az összes tejet, és darabossá áll össze. Lezárjuk a lángot, a lábasra egy lap konyhai papírtörlõt, vagy konyharuhát teszünk, ráhelyezzük a fedõt, így hagyjuk állni 15 percig (a ruha az összes gõzt és nedvességtartalmat segít felvenni). Közben elkészítjük a vaníliás sárgabarackot: lábasban összeforraljuk a vizet, cukrot, vaníliát és citromlevet. A sárgabarackokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk, majd vágott felükkel lefelé a szirupba tesszük. Néhány perc után megfordítjuk. Figyeljünk, hogy ne fõzzük szét, a gyümölcs tartsa meg a formáját. A grízt folpack-kal bélelt szuflétálkákba, vagy formákba nyomkodjuk, majd kiborítjuk (annyira összeáll, hogy ez könnyen megy). A desszert mellé adjuk a szirupos sárgabarackot. Tetejét megszórhatjuk mandulával, vagy pisztáciával, és adhatunk hozzá joghurtot, tejszínhabot, vagy vaníliafagylaltot.