Törtmogyorós törökméz-bonbon
sponsored links
Korábban már írtunk egyszer a törökmézrõl, de azóta egy kicsit továbbgondoltam a dolgot. Arra gondoltam, mi lenne, ha bonbon formába önteném ki a törökmézet, majd miután ott szépen megszilárdult, kiszedném belõle, és leönteném 75% kakaótartalmú étcsokoládéval. A dolog addig-addig érlelõdött bennem, hogy nekiálltunk az én drága feleségemmel az elkészítésnek. Az alap törökméz recept annyiban változott, hogy egy kis marék mogyoró is került bele törtmogyoró formájában. Szép lett, finom lett...
A hozzávaló mézet ezúttal is Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta méhészetétõl, a Tibi Méztõl rendeltük, mert kiváló magyar termelõi mézet és egyéb méhészeti termékeket kínál emberbarát árakon, és még mennyiségi kedvezmény is van nála. Mi elégedettek vagyunk a Tibi Mézzel. :-)
A hozzávaló mézet ezúttal is Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta méhészetétõl, a Tibi Méztõl rendeltük, mert kiváló magyar termelõi mézet és egyéb méhészeti termékeket kínál emberbarát árakon, és még mennyiségi kedvezmény is van nála. Mi elégedettek vagyunk a Tibi Mézzel. :-)
Hozzávalók a házi törökmézhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 4 evõkanál méz
- 1.5 mokkáskanál szódabikarbóna
- egy kis marék törökmogyoró
- 100g 75% étcsokoládé
- 1 evõkanál étolaj
Törökméz házilagos elkészítése:
A mogyorót egy mozsárban törjük meg. Ne õröljük porrá, csak hogy épp kellemes méretû darabokra törjön. Egy serpenyõbe tegyük bele a törtmogyorót, a cukrot és a mézet, majd lassú tûzön melegítsük addig, míg meg nem olvad. Eközben folyamatosan kevergessük, különben hamar odaég. Néhány perc alatt a cukor elkezd karamellizálódni. Nem kell hagyni, hogy megbarnuljon, mert akkor már kesernyés az íze, de ha túl világos, az sem jó, mert akkor meg nem lesz megfelelõ íze. Nekem úgy tûnt, hogy a megfelelõ szín a szalmasárga. Eddigre a benne lévõ mogyoródarabkák is kellemesen megpörkölõdnek.
Ezt követõen adjuk hozzá a szódabikarbónát. Nem kell megijedni, ettõl fel fog habzani, de ez a cél, ettõl nyeri el habos állagát. Mire ezzel megfelelõen felhabzik, addigra még a színe érik egy kicsit, és szép narancssárga lesz. Ha elérte ezt a színt, akkor öntsük szilikon bonbonformákba, és tegyük félre hûlni. Amikor teljesen kihûlt, óvatosan forgassuk ki a kis törökmézbonbonokat, és pakoljuk sütõpapírral kibélelt tálcára. Ha van rácsunk, az sokkal jobb. Nekünk nem volt, így maradt a sütõpapír. A sütõpapíron történõ csokibevonósdi után azonban minden bonbonnak jó széles talpa lesz, ahogy a köré folyt csokitócsa megszilárdul. Ezt vagy késõbb kell levágni róla, vagy miután szépen körbefolyta a csoki, át kell pakolni óvatosan egy tiszta sütõpapírra. Mi is így tettünk...
A tábla csokit egy lábasban törjük darabokra, majd egy kevéske étolaj hozzáadásával melegítsük addig, míg teljesen fel nem olvad. Amikor ez megtörtént, öntsük vele nyakon óvatosan a törökmézbonbonokat, hogy elnyerhessék végleges formájukat. Ha sütõpapírra tettük, akkor nem fog alá folyni a csoki, így az alja "csupasz" marad mindegyiknek. Ezt elkerülhetjük, ha egy hegyes késsel alányúlunk, egy leheletnyit megemeljük, hogy a körülötte keletkezett csokitócsa aláfolyjon. Ezt a részét - mármint a csokival történõ bevonást - az én egyetlenem csinálta, mert ehhez õ sokkal jobban ért nálam...
Tegyük hûtõbe, és hagyjuk ott. Kínálás elõtt azonban érdemes legalább egy órát szoba hõmérsékleten hagyni, különben annyira kemény lesz, hogy beletörik a fogunk. Szoba hõmérsékleten azonban kellemesen ropogós lesz. Mindenkinek jó szórakozást a törökmézbonbon elkészítéséhez. :-)
Ezt követõen adjuk hozzá a szódabikarbónát. Nem kell megijedni, ettõl fel fog habzani, de ez a cél, ettõl nyeri el habos állagát. Mire ezzel megfelelõen felhabzik, addigra még a színe érik egy kicsit, és szép narancssárga lesz. Ha elérte ezt a színt, akkor öntsük szilikon bonbonformákba, és tegyük félre hûlni. Amikor teljesen kihûlt, óvatosan forgassuk ki a kis törökmézbonbonokat, és pakoljuk sütõpapírral kibélelt tálcára. Ha van rácsunk, az sokkal jobb. Nekünk nem volt, így maradt a sütõpapír. A sütõpapíron történõ csokibevonósdi után azonban minden bonbonnak jó széles talpa lesz, ahogy a köré folyt csokitócsa megszilárdul. Ezt vagy késõbb kell levágni róla, vagy miután szépen körbefolyta a csoki, át kell pakolni óvatosan egy tiszta sütõpapírra. Mi is így tettünk...
A tábla csokit egy lábasban törjük darabokra, majd egy kevéske étolaj hozzáadásával melegítsük addig, míg teljesen fel nem olvad. Amikor ez megtörtént, öntsük vele nyakon óvatosan a törökmézbonbonokat, hogy elnyerhessék végleges formájukat. Ha sütõpapírra tettük, akkor nem fog alá folyni a csoki, így az alja "csupasz" marad mindegyiknek. Ezt elkerülhetjük, ha egy hegyes késsel alányúlunk, egy leheletnyit megemeljük, hogy a körülötte keletkezett csokitócsa aláfolyjon. Ezt a részét - mármint a csokival történõ bevonást - az én egyetlenem csinálta, mert ehhez õ sokkal jobban ért nálam...
Tegyük hûtõbe, és hagyjuk ott. Kínálás elõtt azonban érdemes legalább egy órát szoba hõmérsékleten hagyni, különben annyira kemény lesz, hogy beletörik a fogunk. Szoba hõmérsékleten azonban kellemesen ropogós lesz. Mindenkinek jó szórakozást a törökmézbonbon elkészítéséhez. :-)