törkölyös zsemlék

2011-10-06

sponsored links


Határozott "kérlek ne!" felkiáltásssal fagyasszuk meg  kisimult tekintetû, már a jövõrõl álmodozó szõlõsgazda ismerõsünk kezében a mozdulatot, amikor készülne a törkölyt transzportálni a prés mellõl. Mustfok az egekben, a tõkék már üresen, a nedû már alakulóban, a préselt bogyómaradvány pedig balra el. Ha nem várná az ajtórésben egy tátott szájú zsák a csatakiálltás kíséretében. Kis tételrõl lévén szó, a megszerzésnek nem célja, hogy a törkölyös zsemlék  aposztrofot zsemle kisérõitallal jelentésre fordítsuk le, pláne tízórai képében kiskorúaknak odacsomagolva. Bár az új tanerõ precízitása nyilván ezt a helyzetet is megfelelõ módon a helyén kezelné. Szóval ha megszereztük a zsákmányt, sebtében használjuk ki azt az áldásos tulajdonságát, hogy tele van gombákkal, olyan vad élesztõgombákkal, amelyek a mustot is elindítják a borrá alakulás irányába. Fermentálnak  pont úgy, ahogy arra a kelt tészták készítésénél is szükségünk van. Egyszer, kétszer már beszámoltam ilyen irányú ténykedésemrõl (az egyszer szó alatti linket érdemesebb elolvasni - mondom azoknak, akik nem szeretnek kattintgatni)
Hogyha valaki nekemszegezi most az a kérdést, hogy rendben, de mégis mi ebben a jó, arra válaszom csak ennyi: jó játszani. A kelt tészták világa pedig van annyira játékos, hogy a készítésükhez fontos idõ-alapanyag-hõmérséklet arányokon belül ...

Folytats a blogon ... olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s