Tönkölypizza alaptészta
sponsored links
Van jól bevált pizza tészta receptem, amit most próbáltam egy kicsit megreformálni. A fehér liszt kétharmadát teljes kiõrlésû tönkölybúzalisztre, a maradék egyharmadát pedig fehér tönkölybúzalisztre cseréltem. Csodásan mûködött a dolog, a tészta szépen megkelt, nem ragadt, nem szakadt. Ez a tészta nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tejet, tojást. Ez a mennyiség egy nagy tepsi, vagy két közepes méretû kerek pizzához elegendõ.
Hozzávalók:
*20 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
*10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
*1 púpos tk só
*2 ek olívaolaj
*1,5 dkg friss élesztõ
*1,8 dl langyos víz
A langyos vízbe morzsoljuk az élesztõt, amit jól elkeverünk. A liszteket a sóval egy tálban szórjuk, és hozzáadjuk a vízben elkevert élesztõt, az olajat. Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha picit ragad, akkor lisztezett felületen átdolgozzuk. Elképzelhetõ, hogy a lisztek miatt a víz mennyisége változhat.
A kidagasztott tésztát gombóccá formázzuk, majd lisztezett tálba rakjuk és lefedjük.
Meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen elnyújtjuk, majd sütõpapíros tepsire fektetjük.
A pizzát ízlés szerinti szósszal és feltéttel készítjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.