Tönkölylisztes mákos citromos kekszek
sponsored links
Beállok a sorba én is, és mákosat alkotok. De csakis a diétán belül. Mániám a diéta. A múltkor a barátnõmmel eldöntöttük, hogy lemérjük magunkat, és ha soknak találjuk, amit látunk, elkezdünk mozogni és diétázni. A mérleg és a számok nem érdekelnek, amiért mégis belementem ebbe a projektbe, az a vasárnapi alkotásom volt: felvettem egy pár éve vásárolt leningemet, mert nagyon meleg volt, elég jónak is tûnt méretben, ám mikor leültem benne.....a gombok majd lerepültek. Szonyojú, nemigaz?
Szal a mérlegre is rávetettem magam, és az igazság az, hogy a versenysúlyomtól eltérek bõ 8 kilával. Az már nem semmi.
A centik még ettõl is fontosabbak, ott is van némi eltérés. Ez a blogozás negatív hatással van a testsúlyomra.
A mai recept egy keksz, ami után joggal tehetnénk fel a kérdést ugye, hogy mit is keres egy fogyókúrában, de úgy gondolom, ha teljesen megvonunk magunktól valamit, amit szeretünk, az agyunk mást sem fog folyamatosan az eszünke juttatni, mint az a bizonyos megvont élelmiszercsoportot, amitõl az õrületbe kergetjük saját magunkat, és addig-addig fogunk a konyhában sertepertélni, míg nem történik valami. Nálam jelen esetben valami édesrõl van szó. Tudom én, hogy kicsit elszálltam a használatával, és nehéz lesz errõl átprogramozni a létem, de azon leszek, hogy kissé egészségesebb és kontrolláltabb irányba tereljem a fogyasztását. A paleo diéta lenne a megoldás? Utánajárok.
Mindenesetre elkészültek ezek a tönkölylisztes mákos sütik. A tönkölyrõl nagyon jókat olvastam a neten, azt írják, hogy a diéták részét is képezheti, mivel segíti az emésztést, nem olyan hízlaló, mint a simaliszt és az abból készült dolgok, kalóriatartalma csökkent, és igazán könnyen emészthetõ. Ízre nem venni észre különbséget, viszont tudom, hogy kevesebbet ártok magamnak vele, mint egy simalisztes sütivel. A mákkal még tovább fokozom az tönköly emésztést javító hatását, a citrom pedig pikánssá teszi az amúgy sem jelentéktelen kekszet. Ráádasul látványával napossá teszi a borús reggeleket is!
Hozzávalók kb 10 nagyobb kekszhez vagy 20 kisebbhez:
200 g tönkölyliszt
5 g mák
fél csomag sütõpor
75 g vaj
1 tojás
75 g barnacukor
kevés méz
kevés tej
csipet só
citrom vékonyra szeletelve
barnacukor a szóráshoz
Kézzel dolgozunk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzámorzsoljuk a kézmeleg vajat és a tojást, az 1 evõkanál mézet és annyi tejjel lazítjuk a tésztát, amitõl jól gyúrhatóvá válik. Ezután folpackba csomagoljuk és egy órát pihentetjük a hûtõben. Miután ez az idõ eltelt, a sütõt elõmelegítjük 180 C-ra, lisztezett felületen 8 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, a kivánt formákra szaggatjuk, a közepükre helyezzünk egy - egy szelet citromkarikát, amit aztán bõségesen megszórunk barnacukorral, és sütõpapírral bélelt tepsiben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a kis kekszecskéket.
Egy jó kávé mellé kiváló kiegészítõ reggel, délben vagy a délutáni tea kísérõje is lehet.