Tönköly lisztes kenyér
sponsored links
Elfogyott a kenyerem, és én nem eszek a fiúk fehér lisztes kenyerébõl, de nagyon hideg volt ma (is) és kiskorúban nincs fagyálló, így nem tettem ki másodszülött gyermekem a fagyhalál kegyetlenségének és nem rángattam ki a jó meleg lakásból kenyeret vásárolni.
Neki álltam és sütöttem magamnak kenyeret, de nagyon valószínûnek tartom, hogy nem csak én fogok enni belõle. ;)
Fél kiló lisztet használtam, 60% fehér tönkölyt és 40% teljes kiõrlés tönköly lisztet. Ezt dagasztó tálba szitáltam, közepén mélyedést alakítottam ki és bele morzsoltam 3/4 kocka friss élesztõt, szórtam bele még 1 teáskanál cukrot és nyakon öntöttem fél dl langyos tejjel. Az összes folyadék amit a tészta felvett 3 dl volt ebbõl 2 és fél dl tej és fél dl víz. A liszthez adtam még 1 csipet aszkorbin savat (elhagyható), 1 teáskanál sót adtam még bele, valamint 3 ek étolajat.
Robotgépem dagasztó karjával jó alaposan kidagasztottam, majd kelesztõ tálba duplájára kelesztettem.
Aztán enyhén lisztes felületre borítottam, majd kinyomkodtam, hogy a levegõ buborékokat kidolgozzam ...