Tönköly kenyérke

2014-05-13

sponsored links

Nagyon örültem, amikor megláttam Brigi blogján ezt a kenyérkét. Azonnal el is készítettem, hisz volt még öregtésztám bõven a hûtõben. Nagyon jó kis recept, könnyû a tésztával dolgozni. A kenyér kívül ropogós, belül puha, a bélzete egyáltalán nem száraz. Remek szendvics alapanyag. A gyerekeknek is ízlett. Annyira, hogy tegnap el is fogyott 1 szelet kivételével, így most sült a következõ adag :-)
Köszönöm szépen a receptet Brigi!


Hozzávalók:
Öregtésztához:
*75 g kenyérliszt (BL80)
*75 g víz
*2 g friss élesztõ
Kenyérhez:
*az egész öregtészta
*200 g teljes kiõrlésû tönköly búzaliszt (továbbá TK tönköly búzaliszt)
*200 g teljes kiõrlésû búzaliszt (továbbá TK búzaliszt)
*10 g friss élesztõ
*1 púpos tk só
*1 ek fehérborecet (nálam most 1 kk sima ecet)
*2,5 dl langyos víz

Elõször az öregtésztát készítjük el, minden hozzávalót egy tálba teszünk, jól összedolgozzuk és lefedve, szobahõmérsékleten hagyjuk 48 órát pihenni.

Majd a kenyérke összeállítása következik. A kelesztõ tálba mérjük a TK tönköly búzalisztet és a TK búzalisztet, hozzáadjuk a sót, az ecetet, az élesztõt, az összes öregtésztát és a vizet.
Rugalmas tésztát gyúrunk belõle.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Egy kisebb kenyérsütõ formát kikenünk vékonyan olajjal és megszórjuk liszttel.
A sütõt elõmelegítjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk, igazodva a kenyérsütõ hosszához.
A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük, úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.
A formába fektetjük. Letakarva további 20 percet kelesztjük.
A kenyérke tetejét bevágjuk 3 helyen egy éles késsel vagy pengével. Lespricceljük vízzel. Hagyjuk még 10 percet kelni.
Újra lespricceljük vízzel, az elõmelegítette sütõbe toljuk, ahol 200 fokon 15 percet sütjük, majd mérsékelve a hõfokot 180 fokra további 35 percet.
Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából és rácson hagyjuk teljesen kihûlni.


Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/05/tonko...

sponsored links

Keres?s