Töltött tök
sponsored links
Egy újabb darált húsos fogás, amit szeretünk.
Ha unjátok már a tökfõzeléket, próbáljátok ki a receptemet.
Hozzávalók
- 1 kisebb tök, kb 1-1,5 kg-s
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 zsemle, kevés tejben beáztatva és jól kinyomkodva
- 1 közepes vöröshagyma, felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 4 ek napraforgó olaj
- 1 pici darab vékony szeletkékre vágott szalonna
- 2 tojás
- 0,5 csokor petrezselyem, apróra vágva
- 2,5 dl húsleves alaplé
- 14 dkg sûrített paradicsom
- 8 dkg reszelt sajt
- 1 tk majoránna
- só
- bors
Elkészítés
- A tököt félbevágjuk, meghámozzuk, belsejét egy kanállal kikaparjuk. Megszórjuk sóval, borssal.
- Egy tepsit kiolajozunk, belefektetjük a tököket, a tökök alá rendezgetjük a szalonna szeletkéket.
- A húst összekeverjük a hagymával, fokhagymával, zsemlével, 4 ek olajjal, petrezselyemmel, sóval, borssal, majorannával és a tojással. Ha nagyon lágy a töltelék, kevés zsemlemorzsát szórjunk hozzá. Púposan felhalmozva megtöltjük a tököket.
- Az alaplevet összekeverjük a paradicsom pürével és a tökök alá öntjük. Alufóliával letakarjuk a tepsit.
- 200 °C-ra elõmelegített sütõben 30 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, megszórjuk a tököket a reszelt sajttal és így visszatolva a sütõbe, még 30 percig sütjük vagy míg szépen megpirul a sajt.
- Tálalásnál locsoljuk meg a paradicsommártással.
Megjegyzés:
Elméletileg plusz köretet nem igényelne ez az étel, de azért egy kevés rizst vagy bulgurt, esetleg kuszkuszt fõzhetünk hozzá kiegészítõként.