Töltött tojás a sütõbõl
sponsored links
Gyerekkoromat idézi vissza. Nagy ünnep volt anno minden alkalommal, mikor megéreztem az illatát, nagymamám friss kiflijének kíséretében. Azóta persze már én viszem tovább a hagyományt. Családomban már több évtizede(!) az egyik szilveszteri, illetve standard Mikulás-napi (esetenként születésnapi) elmaradhatatlan asztalravalónak számít.
Fiúk, lányok kedvence és én is szeretem, többek között, mert nincs vele sok macera. Igyekszem hozzávalónak jó nagy tojásokat venni, bár ez idõnként feladat elé állít. A belevalók variálhatók, néha apróra vágott sonkát, gombát vagy szardellát is teszek bele. Jó ropogós baguette-ot, vagy friss, magamsütötte gyökérkenyeret kínálok mellé.
Ha véletlenül marad belõle, hidegen is kiváló!
Fõételként, étvágytól függõen, természetesen több tojással számoljunk...
Hozzávalók 4 személyre (fejenként 4 fél tojás):
Hozzávalók 4 személyre (fejenként 4 fél tojás):
8 nagy tojás
1 zsemle
1 közepes fej vöröshagyma
1 doboz tejföl
marék petrezselyem
mustár
só
bors
tetszés szerint vékony sajtszeletek
A zsemlét annyi tejben, hogy ellepje, beáztatjuk.
A tojásokat enyhén sós vízben keményre fõzzük, megpucoljuk és félbevágjuk. A sárgákat óvatosan kiemeljük egy külön tálba és villával összenyomkodjuk.
A megtisztított hagymát belereszeljük, majd az alaposan kinyomkodott, összemorzsolt zsemlét is a sárgához keverjük. Sóval, borssal, mustárral, kedvünk szerint ízesítjük.
Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy, tölthetõ masszát kapjunk. Beleadjuk az apróra összevágott petrezselymet és a tojásfeleket megtöltjük vele. Egy jénai, vagy más tûzálló tálat vékonyan kivajazunk és belehelyezzük, lehetõleg szorosan egymás mellé, a tojásfeleket.
Tejföllel bõven meglocsoljuk õket.
A sajtszeletekbõl annyi keskeny csíkot vágunk, ahány tojásfelünk van, összegöngyölítjük és beleszúrjuk a töltelékbe. Díszíthetjük petrezselyemlevelekkel.
200 fokos sütõben kb. 20 perc alatt enyhén pirulásig sütjük.
Melegen ajánlom, nagyon finom, elronthatatlan, örök darab a listámon...