Töltött, sült almatorta
sponsored links
A rendszerváltás körül volt divat Erdélyben ez a torta, felüdülést jelentett az addigi vaj, azaz margarinkrémes desszertek után. Aztán kitárult a világ, a bõség zavarában elfelejtõdött. Négyen dugtuk össze a fejünket, míg minden részletét sikerült felidéznünk.
Ahogy tapasztalom, sikere most is hatalmas, egyszerû elkészíteni olyankor is, amikor semmi nincs otthon. Senki nem mondaná meg, hogy ez egy elfeledett recept, a francia tarte tatin méltó párja. Lehet variálni más lekvárral, illetve különbözõ fûszerekkel még izgalmasabbá, ünnepivé tenni. Ha angol ember kegyeit keressük, ezzel indítsunk.
Az almák száma a lábosunk nagyságától is függ, Ökölnyi almákból szoktam készíteni, hogy minél több alma és közepe legyen. (nyilván, ha sokkal nagyobb lábosban sütjük, piskótából is többet készítsünk.) Az én vaslábosomban hat alma fér el - 23 cm átmérõjû.
Hozzávalók:
6 kisebb alma
10 dkg dióbél ...