Töltött póréhagyma
sponsored links
Olténiai román étel
Hozzávalók 4 személyre: 2-3 póréhagyma, 50 dkg darált hús, 6 paradicsom, 2-3 paprika, 2 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 marék fekete olajbogyó, olaj, só, bors, petrezselyemzöld, friss kapor.
Hozzávalók: A paradicsomokat meg a paprikákat sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük és 10-15 percig forró sütõben sütjük, majd kivesszük, megszórjuk sóval és egy konyharuhával letakarjuk. A póréhagymák fehér és világoszöld részét kb. 6-8 cm-es darabokba vágjuk, 1 percre enyhén sós, forró vízbe tesszük, majd szûrõkanállal kiszedjük. Pár percig hûlni hagyjuk, utána az ujjunkkal egymásból kinyomjuk a hagymarétegeket, úgy, hogy az így kapott hagymahengernek 2-3 rétege maradjon. A vékony hagymaközepeket(amelyeket már nem lehet kinyomni) és a megmaradt pórézöldet apróra vágjuk, szüksége mennyiségû olajon üvegesre dinszteljük. A darált húst összekeverjük az áttört fokhagymával, a tojással, 2 evõkanál dinsztelt póréhagymával, kevés aprított zöldfûszerkeverékkel, sózzuk, borsózzuk, majd a masszát a póréhagymahengerekbe töltjük. Ha még marad massza, golyókká formázzuk. A megsült paprikák és paradicsomok héját lehúzzuk, felaprítjuk és a megmaradt dinsztelt hagymához adjuk, rászórjuk a megmaradt zöldfûszereket, sózzuk és egy tepsibe öntjük, majd beletesszük a töltött póréhagymákat meg az olajbogyókat. Forró sütõben kb. 20-25 percig sütjük.