Töltött paprika másképpen
sponsored links
Még tudtam venni olcsó, szép paprikákat a piacon, így egy szezonzáró fogást készítettem belõle, s aztán majd csak jövõre kerül legközelebb ez a finom zöldség a tányérunkra. Imádom a paprikát...
Hozzávalók 4 fõre:
12 vagy 16 közepes-kisebb tölthetõ zöldpaprika (lehet piros, narancs is, én most zöldet kaptam)
50 dkg darált sertéshús
10 dkg rizs
1 közepes fej vöröshagyma jó apróra kockázva (10-12 dkg)
1 gerezd fokhagyma reszelve
só, frissen õrölt bors
1 teáskanál koriandermag és
2 szem szegfûbors mozsárban összetörve
1 evõkanál szárított bazsalikom vagy
1 mokkáskanál szárított kakukkfû (citromos is lehet a kakukkfû)
1 kisebb tojás
2 cl víz
3 evõkanál olívaolaj
a mártáshoz:
a fent írt apróra kockázott vöröshagyma 1/3-a
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 kicsi babérlevél
6 dl víz
2 evõkanál liszt
2 evõkanál tejföl
1 evõkanál világos szójaszósz
reszelt szerecsendió
só, egy csipet cukor.
A rizst megfõztem al dente. Leszûrtem, és a szûrõkanálban még át is mostam, le is hûtöttem. A darált húshoz adtam egy tojás, a fûszerek, a 2 cl víz, a vöröshagyma 2/3-a és a fokhagyma kíséretében. Alaposan összekevertem, és a lecsumázott, magházuktól megszabadított paprikákba töltöttem. Egy serpenyõben felhevítettem az olívaolajat, és nagy lángon körbesütöttem a paprikákat. Vigyázni kell, durrog, fröcsköl kissé, ezért ajánlatos szárazra törölni õket sütés elõtt. Nekem maradt ki töltelék, azt gombócoltam és szintén körbesütöttem az olajon. A paprikákat és gombócokat egy tepsibe szedtem ki. A visszamaradt olajon megdinszteltem kevés sóval a maradék vörös- és fokhagymát, majd felöntöttem 2 dl vízzel, és a paprikák alá öntöttem. Alufóliával lefedtem, és elõmelegített, 180 fokos sütõben 40-50 percig sütöttem.
Kivétel után a levet egy kislábosba átöntöttem (ami a paprikák alatt volt), még adtam hozzá fél liter vizet és fûszereztem szerecsendióval, sóval, csipet cukorral, szójaszósszal és felforraltam. Forrás után behabartam a tejföllel.
Ez az étel olyan isteni lett, a paprika íze olyan erõteljesen érzõdik, hogy csak na. A következõ szezonban a klasszikus magyar töltött paprikát is így fogom készíteni, hogy elsõ lépésben körbesütöm, s csak aztán teszem a fazékba.
Ez az adag fõételként ennyi, elõételként egy-egy töltött paprika pont elegendõ.
Készíthetõ másfajta húsból is: szárnyasból, marhából is.
A fóliás, ezért szinte csak vizet tartalmazó sárga TV paprikából ne is próbáljuk elkészíteni ezt az ételt. Csak kerti, masszív húsú paprikák alkalmasak a sütésre. A fóliás csak szétfolyik-szétfõ, nem használható. Mint ahogy lecsónak sem igazán alkalmas.
A fóliás, ezért szinte csak vizet tartalmazó sárga TV paprikából ne is próbáljuk elkészíteni ezt az ételt. Csak kerti, masszív húsú paprikák alkalmasak a sütésre. A fóliás csak szétfolyik-szétfõ, nem használható. Mint ahogy lecsónak sem igazán alkalmas.