Töltött paprika kölessel
sponsored links
Egyik kedvencünk, a töltött paprika alakbarát változatban is elkészíthetõ, pl ha a rizset lecseréljük kölesre. Nem mintha a rizs ne lenne jó élelmiszer, csakhát aki állandó súlyporblémával küzd, mint én (és nem jár gyúrni napisiznten), annak nem a legideálisabb fogyasztani, fõleg fehérje (pl hús) társaságában.
Régen rántással készítettem, és sûrített paradicsomból ma már nem enném meg úgy.
Nagyon finom!
A köles jótékony hatása nem kérdéses. Csupán néhányat említenék meg:
- A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle
- Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthetõ, ezért tisztító, salaktalanító hatású.
- Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban
- Értékes telítetlen zsírsavakba is gazdag.
- Általános erõsítõ hatású és segít kijuttatni szervezetedbõl a méreganyagokat, gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét.
- Gátolja a zsírlerakódást
További pozitív hatásokat itt lehet olvasni a kölesrõl.
Hozzávalók 6 személyre:
- 80 dkg darált hús (csirkemell és sertáscomb vegyesen)
- 7 dkg köles
- 1 kg érett paradicsom
- 10 kisebb zöld paprika
- 1 teáskanál fûszerpaprika
- 3 cikk fokhagyma
- 2 szál zellerzöld
- 1 tojás
- só, õrölt bors
- petrezselyemzöld
- xilit (vagy más édesítõ) ízlés szerint
- 2 dl joghurt
Elkészítése:
- A paprikát megmossuk, kicsumázzuk.
- Egy tálban alaposan összegyúrjuk a töltlelékhez valókat: a húst, a kölest, a tojást, 4 evõkanál vizet, sót, borsot, fûszerpaprikát, illetve apróra vágott petrezselyemzöldet. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a paprikákat, majd egy nagy fazékba sorakoztatjuk. Felöntjük 2 l hideg vízzel, és fõni tesszük.
- Ledaráljuk a paradicsomot, fokhagymát, zellerzöldet, a paprikához adjuk, felfõzzük, majd fedõ alatt 45 perc alatt megfõzzük. Sóval, borssal, xilittel ízesítjük, lehet édesebbre, vagy savanykásra, ki ahogy szereti.
- A tûzrõl levéve meleg levessel elkavart joghurtot adunk hozzá, végül pedig megszórjuk petrezselyemzölddel.
-->