Töltött paprika hússal és hús nélkül
sponsored links
Itt egy nyári, elmaradhatatlan klasszikus. Hússal és anélkül. :)
Töltött paprika hússal és hús nélkül
Hozzávalók 5-6 személyre: 18-20 paprika (lehetõleg színes), 40 dkg darált hús, 10 dkg napraforgó, len- és tökmag vegyesen, 1 nagy sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 2 hagyma, 30 dkg rizs, 2 kisebb tojás, 2 paradicsom, 2 dl paradicsomlé, csípõs paprika ízlés szerint (elhagyható), zellerzöld, kevés liszt, olaj, só, bors, 1-2 teáskanál pirospaprika, esetleg cukor, illetve zsemlemorzsa.
Elkészítése:
1. Elõkészítjük a hozzávalókat.
2. A hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd rászórjuk a rizst, összekeverjük, és együtt pirítjuk fehéredésig. Végül belekeverjük a pirospaprikát is.
3. Tálba tesszük a húst, hozzáadjuk a fele hagymás rizst, a felaprított zellerzöld felét, illetve az egyik tojást, sózzuk-borsozzuk, és alaposan összekeverjük.
4. Egy másik tálba tesszük a finomra reszelt sárgarépát és zellert, a maradék rizst, a finomra darált magvakat, a kockára vágott hámozott paradicsomot meg a finomra aprított zellerzöldet, hozzáadjuk a tojást, tetszés szerint ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Ha netán túl lágy lenne a massza, kevés zsemlemorzsával igazíthatunk az állagán.
5. A paprikákat jól megmossuk, majd végeiket levágjuk, és kicsumázzuk.
6. A kétféle tölteléket betöltjük a paprikákba úgy, hogy nem töltjük meg õket teljesen, majd a nyitott végükkel mindegyiket lisztbe mártjuk.
7. A megtöltött paprikákat fazékba helyezzük, ráöntjük a paradicsomlevet, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, illetve beletesszük a megmaradt zellerszárakat, és addig fõzzük, míg a töltelékben a hús és a rizs meg nem fõ. Tálalás elõtt cukorral ízesítjük tetszés szerint.
Megjegyzés: Aki a levét sûrûbbre szeretné, külön készíthet rántást 1-2 evõkanál liztbõl meg zsiradékból, és beránthatja vele az ételt.
KT - 2017/7