Töltött nyári tök kapormártással 107/1.
sponsored links
Töltött zöldségek nyáron? Remek! A fiúknak is megfelel, mert van benne hús, nekem is, mert a zöldség miatt érzem, egészségeset készítettem, szóval mindenki nyer. Ugyan beléptünk az õszbe, de azért találtok még bõven tölteni való zöldséget a piacon: tök, cukkini, padlizsán... hajrá.
Hozzávalók:
10 dkg rizs megfõzve
50 dkg darált pulykahús
só, bors
1 tk õrölt paprika
1 csokor petrezselyem finomra aprítva
1 tojás
2 fõzõtök
4 ek. olívaolaj
szószhoz:
tökök kivájt belseje
só
3 dl tejföl
1 ek. keményítõ
1 ek. almaecet
1 ek. méz
1 csokor finomra aprított kapor
tetejére reszelt juhsajt kb 10 dkg
friss kapor
olívaolaj
Elkészítési idõ: 60 perc + rizsfõzés
Sütési hõfok: 190°
A sütõt elõmelegítem, a rizst megfõzöm. A húst fûszerezem, majd hozzáadom a rizst és a tojást és alaposan összedolgozom. A tököket vastagabb karikákra vágom, majd kivájom, de nem dobom ki a belsejét, mert kelleni fog a mártáshoz, de csak a mag nélküli része. A karikák belsejét sózom, meglocsolom olívaolajjal, majd púposan megtöltöm a töltelékkel. Alufóliával bélelt tepsire helyezem õket és 45 percig lefedve sütöm, az utolsó 10 percben alufólia nélkül.
Miközben sül, elkészítem a mártást: a tök belsejét lábosba teszem, ráöntök kb. 2,5 dl vizet, ami éppen ellepi, majd sózom, borsozom és fedõ alatt 20 percig fõzöm, amíg teljesen puha nem lesz. Simára mixelem az egészet, behabarom a keményítõs tejföllel, mézzel és ecettel ízesítem, majd hozzáadom az aprított kaprot.
Tálaláskor minden tányérba szedek a szószból, majd mindegyik közepére teszek egy-egy tökkarikát, megszórom sajttal, megszórom friss kaporral, meglocsolom olívaolajjal és kész.