Töltött mézestekercs

2014-02-08

sponsored links

Bár lassan már kifelé megyünk a télbõl, most mégis egy ízében, illatában igazi téli süteményt sütöttem. Kissé idõigényes, de ez inkább a pihentetési idõkre igaz, maga az elkészítés nem tart sokáig. Éppen ezért akár pár nappal elõre is elkészíthetõ, a kész süteménynek sem árt, ha áll, puhul a tésztája kicsit. Amolyan békebeli, nagymama süteménye ez a tekercs, mézes tésztájával, házi, jó sûrû szilvalekváros és diós töltelékével. Nekem személy szerint egy csésze hideg tejjel ízlik legjobban, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 3 tekercshez:
a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 kávéskanál mézeskalács-fûszerkeverék
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg méz
  • 2 tojás

a töltelékhez:

  • 40 dkg sûrû szilvalekvár
  • 10 dkg dió

a tetejére:

  • 1 tojás
  • porcukor




  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elkevertem benne a sót, a fûszerkeveréket és a szódabikarbónát.
  • Beledaraboltam a vajat és összemorzsoltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a mézet és az enyhén felvert tojásokat, és szép, egynemû tésztává gyúrtam.
  • Folpackba csomagolva egy éjszakára a hûtõbe tettem.
  • Másnap lisztezett (!) gyúródeszkán finoman átgyúrtam, három részre osztottam.
  • Az elsõ tésztacipóból kb. 35 x 20 centis téglalapot nyújtottam úgy, hogy hosszában a középsõ harmada - amire a töltelék kerül - kicsit vastagabb legyen.
  • Erre a vastagabb tésztacsíkra halmoztam a szilvalekvár egyharmadát, amit megszórtam a durvára darabolt egyharmadnyi dióval.
  • Elõször alulról, majd felülrõl hajtottam a tésztát a töltelékre, a szélek találkozásánál lenyomkodtam, majd hajtással lefelé sütõpapírral bélelt tepsibe tettem a rudat.
  • Ugyanígy jártam el a másik két tésztacipóval is.
  • A rudak tetejét enyhén felvert tojással kentem meg, majd elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 25 percig sütöttem.
  • A sütõbõl kivéve hagytam kihûlni, végül jól záródó fémdobozba tettem.
  • Tálalásnál a rudakból ujjnyi vastag szeleteket vágtam, porcukorral meghintve kínáltam.



Folytats a blogon ... hankka.blogspot.com/2014/02/toltott-m...

sponsored links

Keres?s