Töltött mézestekercs
sponsored links
Bár lassan már kifelé megyünk a télbõl, most mégis egy ízében, illatában igazi téli süteményt sütöttem. Kissé idõigényes, de ez inkább a pihentetési idõkre igaz, maga az elkészítés nem tart sokáig. Éppen ezért akár pár nappal elõre is elkészíthetõ, a kész süteménynek sem árt, ha áll, puhul a tésztája kicsit. Amolyan békebeli, nagymama süteménye ez a tekercs, mézes tésztájával, házi, jó sûrû szilvalekváros és diós töltelékével. Nekem személy szerint egy csésze hideg tejjel ízlik legjobban, sok sikert hozzá!
Hozzávalók 3 tekercshez:
a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csapott kávéskanál só
- 1 kávéskanál mézeskalács-fûszerkeverék
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 10 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg méz
- 2 tojás
a töltelékhez:
- 40 dkg sûrû szilvalekvár
- 10 dkg dió
a tetejére:
- 1 tojás
- porcukor
- A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elkevertem benne a sót, a fûszerkeveréket és a szódabikarbónát.
- Beledaraboltam a vajat és összemorzsoltam.
- Hozzászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a mézet és az enyhén felvert tojásokat, és szép, egynemû tésztává gyúrtam.
- Folpackba csomagolva egy éjszakára a hûtõbe tettem.
- Másnap lisztezett (!) gyúródeszkán finoman átgyúrtam, három részre osztottam.
- Az elsõ tésztacipóból kb. 35 x 20 centis téglalapot nyújtottam úgy, hogy hosszában a középsõ harmada - amire a töltelék kerül - kicsit vastagabb legyen.
- Erre a vastagabb tésztacsíkra halmoztam a szilvalekvár egyharmadát, amit megszórtam a durvára darabolt egyharmadnyi dióval.
- Elõször alulról, majd felülrõl hajtottam a tésztát a töltelékre, a szélek találkozásánál lenyomkodtam, majd hajtással lefelé sütõpapírral bélelt tepsibe tettem a rudat.
- Ugyanígy jártam el a másik két tésztacipóval is.
- A rudak tetejét enyhén felvert tojással kentem meg, majd elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 25 percig sütöttem.
- A sütõbõl kivéve hagytam kihûlni, végül jól záródó fémdobozba tettem.
- Tálalásnál a rudakból ujjnyi vastag szeleteket vágtam, porcukorral meghintve kínáltam.