Töltött mángoldlevél
sponsored links
Idén gyönyörû, hatalmas, fodros zöld levelekkel ajándékozott meg a kertben a mángold. Úgy döntöttem, hogy a töltött káposzta mintájára fogok ebédet készíteni belõle. Ha töltenek szõlõ levelet, torma levelet, akkor itt az ideje, hogy a mángold is beálljon a sorba. Könnyû volt vele dolgozni, nem szakadt, nem kellett dinsztelni, mint a káposztát, fõzés közben sem repedt szét. Érdemes nagyobb leveleket választani. Nem számoltam meg, hány darab lett, de két szintet töltött meg egy közepes méretû fazékban.
Melegen, friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.
Melegen, friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.
Hozzávalók 6 fõre:
Töltelékhez:
*50 dkg darált sertés hús
*30 dkg rizs
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 gerezd fokhagyma
*3 ek olaj
*2 csapott kk só
*1 kk õrölt bors
*1 kk õrölt pirospaprika
*1 kk házi darált paprika (esetleg csemege paprikakrém)
*1 ek házi ételízesítõ (esetleg 1 kk szárított bolti ételízesítõ)
Továbbá:
*3 nagy marék friss, nagyobb mángoldlevél
*2 dl házi paradicsomlé
Elõször a tölteléket készítjük el.
A megtisztított, felkockázott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk.
Egy tálba rakjuk a darált húst, a rizsát, a pirított hagymát, belezúzzuk a fokhagymákat, ízesítjük a fûszerekkel.
Alaposan összedolgozzuk.
A mángold leveleket folyó víz alatt jól átmossuk, kicsit lecsöpögtetjük és a levélnyelet levágjuk a vastag fõér nyél felõli részét is vékonyra vágjuk, úgy mint a töltött káposzta készítésekor a káposztalevélnél.
Majd egy kevés tölteléket a levél fonákára téve a nyél felõli aljáról szorosan feltekerjük, a két szélét pedig az ujjunkkal betömjük.
Egy fazékba sorakoztatjuk.
Meglocsoljuk a paradicsomlével és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Meghintjük egy nagy csipet sóval.
Dupla fedõ alatt közepes lángon hagyjuk, míg fel nem fõ, majd mérsékelt lángon a rizs puhulásáig fõzzük. Nekem kb. 30 perc alatt fõtt meg, de ez függ a rizs fajtájától is. A lángot elzárva, a fedõ alatt a gõzben még tovább puhulnak a töltött levelek.