Töltött káposzta
sponsored links
A savanyú káposzta igazi szuperétel. A legfontosabb téli C-vitamin forrásunk, magas rosttartalma miatt is érdemes fogyasztani. A káposzta erjedése során keletkezõ tejsav erõsíti az immunrendszerünket, segít helyreállítani a bélflóránkat. Kifejezetten téli étel, lehetõleg nyersen együk J ugyanis a fõzéssel mind a C-vitamin tartalma, mind a tejsavbaktérium tartalma jelentõsen lecsökken.
Hozzávalók (ez kb 1 kg töltelék):
5 dkg lilahagyma (kb 1/2 fej),
1 gerezd fokhagyma,
5 dkg aszalt paradicsom,
25 dkg fehér répa,
10 dkg sárgarépa,
35 dkg zellergumó,
20 dkg napraforgó mag beáztatva,
só, bors ízlés szerint (kóstolni kell)
10 darab nagy káposzta levél
kb 20 dkg szálas savanyú káposzta
1 teáskanál pirospaprika
1 kisebb fej hagyma
1/2 kápia paprika
5 dkg aszalt paradicsom
kevés vízA töltelékhez a hozzávalókat, zöldségeket és a napraforgó magot aprítógépben finom morzsásra, krémesre dolgozzuk. Kóstoljuk, ízleljük. Mivel a káposzta levél sós, ezért a tölteléket nem kell nagyon megsózni.
Ebbõl a mennyiségbõl 20 darab 5 dkg-os gombócot formázunk, félretesszük.
A savanyú káposzta levelek vastag erét kivágjuk, így minden levélbõl 2 tekercset tudunk készíteni. A fél levélre tegyünk egy gombóc tölteléket és tekerjük fel.
Fotó: Birta Endre