Töltött káposzta - egy magyar klasszikus karácsonyi étel
sponsored links
Hozzávalók / 4 fõre
40-50 dkg darált sertéshús (esetleg fele marha)
15-20 dkg füstölt húsos szalonna
10 dkg rizs
8-10 db (nagyobb) savanyú káposztalevél
1 kg szálas savanyú káposzta
3 ek. napraforgó olaj vagy 5 dkg zsír
3 dkg liszt
nagy dobozos paradicsompüré
1 közepes fej vöröshagyma
1 tojás
só, õrölt fekete bors, pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés
A darált húshoz hozzáadjuk a félig párolt rizst, 1 dkg zsíron üvegesre párolt vöröshagymát, sót, borsot, pirospaprikát, és jól elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy tojással.
8-10 db káposztalevelet a vastag erektõl megtisztítunk, és hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkre helyezzük a káposztalevelet, közepére egy kanál darált húst teszünk. A levél alsó felét felhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk, és a levél felsõ szélét ujjunkkal benyomkodjuk. (Kóstoljuk meg a káposztát, mielõtt elkezdenénk készíteni, ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át hideg vízben.)
Egy lábasban az olajjal és liszttel világos színû rántást készítünk, beletesszük a paradicsompürét, felöntjük vízzel, felforraljuk.
Egy nagyobb lábasba helyezzük a vágott (és átmosott) káposzta felét, majd a szalonnadarabokat, rápakolgatjuk sorjában a töltelékeket, végül a szálas káposztával zárjuk. Ráöntjük a paradicsomos habarást, és még annyi vizet, hogy ellepje a ?rakományt?. Csendesen fõzzük, amíg jól megpuhul.
Tálaláskor tejföllel meglocsolva kínáljuk.