Töltött káposzta 2 - avagy a férfi, ha fõz
sponsored links
Évek óta az a módi nálunk, hogy a fiam névnapját a síelésból szombaton hazaérkezve vasárnap ünnepeljük a családdal (a tavalyi év volt a kivétel). Jellemzõen például marhapörkölttel és a Szlovákiából hozott knédlivel. Idén azonban a férjem nem tudott szabadulni a töltött káposzta gondolatától, még úgy sem, hogy szombaton este nem voltak éppen ideálisak a bevásárlási feltételek itthon. Például alig kaptunk savanyított káposztafejet. Mert ha eddig nem említettem volna, ezúttal nem az anyukám féle szabolcsi töltött káposzta készült, hanem a hajdúsági változat, savanyú káposztába töltve, sok füstölt hússal, kolbásszal. Sajnos éppen ez a bizonyos savanyú káposzta, ami túlságosan vastag volt, lett az elkészült étel egyetlen neuralgikus pontja. Nincs mese, legközelebb jóféle házit kell venni... Minden más azonban kitûnõen ment. Felavattuk például végre a tavalyi alapítványi bálon nyert káposztafõzõ cserépedényemet. A végeredmény mindenkinek nagyon ízlett, a férjem is csak annyot változtatna legközelebb, hogy kézzel aprítaná a húst a tökéletes állag elérése érdekében.
A férjem elõször is elkészítette a tölteléket.
Közel 2 kg (1.8) darált sertés húst (jelen esetben lapockát) összekevert
3 csésze rizzsel (ez kb 70-75 dkg lehetett),
2 nagy fej apróra vágott hagymával, amit elõzõleg
zsíron megpirított, fûszerezte ...