Töltött kelkáposzta, hús nélkül
sponsored links
Remek hús nélküli fogás lehet karácsonykor,
sõt teljesen "állatmentessé" is tehetjük.
Aki nem fogyaszt tejterméket és tojást, tudja mire cserélje fel a tejfölt (növényi tejföl)
és tojást (pl. chiamag vagy lenmag).
A töltött kellevél megállja a helyét az ünnepi fogások között.
Most gombásan készítettem, de a gomba helyett választhatunk más zöldséget:
a kockára vágott sütõtök vagy karikára szeletelt sárgarépa nagyon látványos a töltelékben.
egy személyes :) |
Évrõl-évre komoly feladatot jelent a vendéglátóknak, hogy mit készítsenek,
hogyan oldják meg az ünnepet, abban az esetben ha a meghívottak között vegetáriánus is van.
70 - 80 %-ban hús nélküli konyhát vezetek (közel 27 éve vegetáriánus vagyok),
tehát ez nekem egyszerû feladat, a blogon szinte csak ilyen ételek vannak.
Javaslom a tartalomjegyzéket:
Töltött kelkáposzta
4 adag
4 adag
Hozzávalók
1 nagy fej kelkáposzta
1 nagy doboz tejföl
1-2 dl habtejszín (helyette lehet víz)
só és frissen õrölt bors
töltelék
2 csésze barnarizs
1 csésze vöröslencse
1/2 kg laskagomba
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 tk köménymag (lehet õrölt)
1 tk csombor össze morzsolva
2 db tojás
2 db tojás
só
frissen õrölt bors
szerecsendió
+
~3-4 ek vaj (esetleg olaj)
szerecsendió
+
~3-4 ek vaj (esetleg olaj)
- Miután mindent elõkészítettem, megtisztítottam, felszeleteltem,
azonos idõben készítettem két serpenyõben és a fazékban.
A rizst és a megmosott lencsét összekevertem, meghintettem
sóval, ráöntöttem 2x annyi vizet (tehát 6 csésze) és fõni tettem.
Az 5 literes fazékba kb. 2 liter vizet öntöttem, felforraltam.
Míg melegedett, elkészítettem a gombát ?:)
Kevés vajon, a picire aprított hagymát üvegesre dinszteltem,
hozzáadtam a gombát és pároltam még összeesett.
Félretettem.
Így tettem a megfõtt lencse-rizzsel is.
- A kelkáposzta torzsáját kimetszettem, a leveleket óvatosan lebontottam
(amennyit tölteni szeretnék),
a vastag eret kivágtam belõle és hármasával leforráztam a vízben.
(Csak annyira kell, hogy töltésnél engedelmeskedjen nekünk.)
Lecsorgattam a vizet róla, félretettem.
- A langyos hûlt hozzávalókból, elkészítettem a tölteléket.
Lencse-rizs, gomba, préselt fokhagyma, köménymag, só, csombor,
tekertem rá bõven borsot, reszeltem rá kevés szerecsendiót.
Összekevertem és hozzáadtam a tojásokat, laza mozdulatokkal összeforgattam.
A sütõtálam alját kikentem vajjal (lehet más is) és szórtam bele
egy rétegben szárított, pirított kenyérkockát*.
(Lehet helyette más péksütemény, zabpehely, esetleg kevés töltelék.)
Egyenként megtöltöttem a leveleket. (Annyi tölteléket tegyünk bele,
hogy szép egyenletes nagyságú hengereket kapjunk.
Bepakolgattam a tepsibe.
A tejfölt elkevertem a tejszínnel (amennyit felvesz) és a töltelékekre kanalaztam.
Sütõben kb. 30 perc alatt készült el.
Tejföllel tálaltam.
* Szárított, pirított kenyérkocka
Imádom a vadkovásszal készült kenyeret :) így szükség szerint sütök egy pluszt.
Amikor megszikkad egyszer-egycentis kockákra aprítom.
Sütõben kiszárítom és kissé megpirítom.
Amikor kihûlt légmentesen zárható üvegben tárolom.
- Ebbõl készítek morzsát.
- Rádobom olvasztott vajra vagy kéksajtos vajra, megforgatom benne,
mennyei pl. krémlevesre feltétnek.
- Remekül tudom fõzés, sütés során felhasználni:
pl. mint fent, de a zöldséges(húsos) fasírthoz is ebbõl teszek.
.
.
.
Szeretetrehangoltan a Facebookon
Örömteli hangolódást!
azonos idõben készítettem két serpenyõben és a fazékban.
A rizst és a megmosott lencsét összekevertem, meghintettem
sóval, ráöntöttem 2x annyi vizet (tehát 6 csésze) és fõni tettem.
Az 5 literes fazékba kb. 2 liter vizet öntöttem, felforraltam.
Míg melegedett, elkészítettem a gombát ?:)
Kevés vajon, a picire aprított hagymát üvegesre dinszteltem,
hozzáadtam a gombát és pároltam még összeesett.
Félretettem.
Így tettem a megfõtt lencse-rizzsel is.
- A kelkáposzta torzsáját kimetszettem, a leveleket óvatosan lebontottam
(amennyit tölteni szeretnék),
a vastag eret kivágtam belõle és hármasával leforráztam a vízben.
(Csak annyira kell, hogy töltésnél engedelmeskedjen nekünk.)
Lecsorgattam a vizet róla, félretettem.
- A langyos hûlt hozzávalókból, elkészítettem a tölteléket.
Lencse-rizs, gomba, préselt fokhagyma, köménymag, só, csombor,
tekertem rá bõven borsot, reszeltem rá kevés szerecsendiót.
Összekevertem és hozzáadtam a tojásokat, laza mozdulatokkal összeforgattam.
A sütõtálam alját kikentem vajjal (lehet más is) és szórtam bele
egy rétegben szárított, pirított kenyérkockát*.
(Lehet helyette más péksütemény, zabpehely, esetleg kevés töltelék.)
Egyenként megtöltöttem a leveleket. (Annyi tölteléket tegyünk bele,
hogy szép egyenletes nagyságú hengereket kapjunk.
Bepakolgattam a tepsibe.
A tejfölt elkevertem a tejszínnel (amennyit felvesz) és a töltelékekre kanalaztam.
Sütõben kb. 30 perc alatt készült el.
Tejföllel tálaltam.
4 adag |
* Szárított, pirított kenyérkocka
Imádom a vadkovásszal készült kenyeret :) így szükség szerint sütök egy pluszt.
Amikor megszikkad egyszer-egycentis kockákra aprítom.
Sütõben kiszárítom és kissé megpirítom.
Amikor kihûlt légmentesen zárható üvegben tárolom.
- Ebbõl készítek morzsát.
- Rádobom olvasztott vajra vagy kéksajtos vajra, megforgatom benne,
mennyei pl. krémlevesre feltétnek.
- Remekül tudom fõzés, sütés során felhasználni:
pl. mint fent, de a zöldséges(húsos) fasírthoz is ebbõl teszek.
.
.
.
Szeretetrehangoltan a Facebookon
Örömteli hangolódást!