Töltött karalábé
sponsored links
Hozzávalók:
6 db zsenge, nem túl nagy karalábé
50 dkg pulykahús
5 dkg füstölt húsos szalonna
15 dkg rizs
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
1 ek. fûszerpaprika
2 ek. liszt
1 tk. õrölt bors
ételízesítõ
Elkészítés:
A karalábékat megtisztítom, és egy éles késsel "krátert" vágok a tetejükbe. Majd fogok egy erõs teáskanalat, és szép türelmesen kivájom a karalábék belsejét. Igyekszem minél vékonyabb falat hagyni, hiszen annál több töltelék fér a karalábékba akkor. Kicsit félre teszem a tölteni valókat, a kivájt aprót viszont összevagdalom, és egybõl a lábos aljára szórom, amibe majd késõbb a töltött karalábékat is teszem. A húst, a szalonnát, a hagymát és a fokhagymát összedarálom. Mehet hozzá a megmosott és lecsepegtetett rizs, majd az ételízesítõ, és az õrölt bors. Jól összedolgozom, és megtöltöm a kivájt karalábé fejeket. Ha marad töltelék, kis gombócokat formálok belõlük, és a lábosba teszem a karalábék mellé. Az egészet felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a lábos tartalmát, majd megszórom ételízesítõvel, és közepes lángon lefedve addig fõzöm, míg a karalábék meg nem puhulnak. Közben a tejfölt elkeverem egy tálban a liszttel és a pirospaprikával. A karalábékat és gombócokat egy tányérra szedem. A lébõl kanalazok a lisztes tejfölhöz, simára keverem, és behabarom vele a lábosban lévõ levet. Visszateszem a kivett karalábékat és gombócokat. Még hagyom egyet forrni, aztán elzárom a gázt alatta. Készen van!
Gyerekkoromban anyukám gyakran készített töltött karalábét, maguknak még a karalábé zsenge levelébe is tett tölteléket. Aztán anya halála után valahogy soha nem készítettem magamtól ilyet. Lehet, hogy nehéz megérteni, de vannak ízek, amit az ember kicsit félve idéz fel, mert jönnek vele az emlékek is. Több mint húsz év telt már el azóta, hogy utoljára töltött karalábét ettem. Aztán a múlt héten drága sógornõm meglepett két szép darabbal, s akkor eldöntöttem, magam is megpróbálkozom vele. S ma mintha még az égiek is úgy akarták volna, gyönyörû zsenge kis karalábékat találtam a Lidlben 45 Ft/darab áron. Ennyiért már nem hagyhattam ott :-) Alig vártam, hogy megfõjenek. Míg készítettem, többször eszembe jutott anya....de jó volt rágondolni....
6 db zsenge, nem túl nagy karalábé
50 dkg pulykahús
5 dkg füstölt húsos szalonna
15 dkg rizs
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
1 ek. fûszerpaprika
2 ek. liszt
1 tk. õrölt bors
ételízesítõ
Elkészítés:
A karalábékat megtisztítom, és egy éles késsel "krátert" vágok a tetejükbe. Majd fogok egy erõs teáskanalat, és szép türelmesen kivájom a karalábék belsejét. Igyekszem minél vékonyabb falat hagyni, hiszen annál több töltelék fér a karalábékba akkor. Kicsit félre teszem a tölteni valókat, a kivájt aprót viszont összevagdalom, és egybõl a lábos aljára szórom, amibe majd késõbb a töltött karalábékat is teszem. A húst, a szalonnát, a hagymát és a fokhagymát összedarálom. Mehet hozzá a megmosott és lecsepegtetett rizs, majd az ételízesítõ, és az õrölt bors. Jól összedolgozom, és megtöltöm a kivájt karalábé fejeket. Ha marad töltelék, kis gombócokat formálok belõlük, és a lábosba teszem a karalábék mellé. Az egészet felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a lábos tartalmát, majd megszórom ételízesítõvel, és közepes lángon lefedve addig fõzöm, míg a karalábék meg nem puhulnak. Közben a tejfölt elkeverem egy tálban a liszttel és a pirospaprikával. A karalábékat és gombócokat egy tányérra szedem. A lébõl kanalazok a lisztes tejfölhöz, simára keverem, és behabarom vele a lábosban lévõ levet. Visszateszem a kivett karalábékat és gombócokat. Még hagyom egyet forrni, aztán elzárom a gázt alatta. Készen van!
Gyerekkoromban anyukám gyakran készített töltött karalábét, maguknak még a karalábé zsenge levelébe is tett tölteléket. Aztán anya halála után valahogy soha nem készítettem magamtól ilyet. Lehet, hogy nehéz megérteni, de vannak ízek, amit az ember kicsit félve idéz fel, mert jönnek vele az emlékek is. Több mint húsz év telt már el azóta, hogy utoljára töltött karalábét ettem. Aztán a múlt héten drága sógornõm meglepett két szép darabbal, s akkor eldöntöttem, magam is megpróbálkozom vele. S ma mintha még az égiek is úgy akarták volna, gyönyörû zsenge kis karalábékat találtam a Lidlben 45 Ft/darab áron. Ennyiért már nem hagyhattam ott :-) Alig vártam, hogy megfõjenek. Míg készítettem, többször eszembe jutott anya....de jó volt rágondolni....