Töltött gombafejek
sponsored links
Hozzávalók a töltött gombához:
* nagy, barna csiperkék
* paradicsomos darált hús (minden gombafejre kb. 2-3 ek-nyi, nagyságtól függõen)
* 1-2 tojás
* kesüdió tejföl
* darált parmezán sajt
Elkészítés:
- Készítsd el a húst, az alábbiak szerint:
1. Megfuttatjuk az apróra vágott hagymát a felhevített olajon. Beletsszük a darált húst és a fokhagymát majd kifehéredésig gyorsan kavarjuk
2. Beletesszük a paradicsomlevet, babérlevelet, ízesítõket és körülbelül 45 percig lassú tûzön rotyogtatjuk. Ha idõközben elfõné a levét kicsi forró vízzel pótoljuk.
- Minden gombafejre számíts 2 evõkanálnyi húst, ha nagyon nagyok, akár 3-t is
- Ezt a mennyiséget vedd ki a darált húsból és keverj hozzá 1-2 nyers tojást, mennyiségtõl függõen (5 gombához 1 tojást, 10 gombához 2 tojást, stb..)
- A gombákat tisztítsd meg (én soha nem mosom õket, mert a vizet is magukba szívják és akkor sütéskor csak köpködnek), húzd le a gombafejekrõl a bõrt, úgy, hogy a fejek szélén csípd meg egy késsel õket
- Kiveszem a kalap másik oldalából a szárcsonkot és egy kis ecsettel seperd is le õket mindkét oldalukon
- Olívaolajat önts egy megfelelõ tepsibe, majd helyezd el benne a gombafejeket, a száras, belsõ részükkel természetesen felfele
- Sózd, borsozd õket, majd kanalazd beléjük a darált húst; Erre kanalazd rá a kesú-tejfölt, és szórd meg reszelt parmezánnal
- 200 fokos sütõben süsd pirosra õket
Kesúdió tejföl készítése:
- A kesúdiót egy éjszakára vízbe áztatjuk, majd csipet sóval és kevés olívaolajjal (1 cs. dióhoz kb 1 ek olaj) krémesre mixeljük. Teljesen fehér, krémes masszát kapunk.