Töltött fonott kalács
sponsored links
Közeleg a húsvét. Ünnepi kalácsot ajánlok erre az alkalomra.
Ez a recept megjelent a Kifõztük áprilisi számában
Hagyományos, hatos fonással készült kalács receptet is találtok a blogon : Nagymamám foszlós fonott kalácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt 2,5 dkg élesztõ 2,5 dl langyos tej 4 dkg olvasztott vaj 5 dkg cukor 1 tojás 1 kk só
tetejére :1 tojás
szezámmag, mandula szeletek, mák....
Túró töltelékhez:
10 dkg túró 2 ek porcukor fél citrom héja 1 tojás sárgája
Dió töltelékhez:
10 dkg darált dió 2 ek porcukor 2 dkg vaníliás cukor fél citrom héja 4 ek tej
Mák töltelékhez:
10 dkg darált mák 2 ek porcukor 4 ek tej
Elkészítés :
A lisztet tálba szitáljuk , közepébe mélyedést nyomunk és abba morzsoljuk az élesztõt.Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztõ elkeveredjen a tejben, közben egy kis lisztet is keverünk hozzá. Ezután vékony lisztréteget szórunk rá és és letakarva, meleg helyen kb.15 percig kelesztjük, amíg repedések nem mutatkoznak rajta. A vajat a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk és jól kidagasztjuk. Cipóvá formáljuk, letakart tálban langyos helyen duplájára kelesztjük. Még foszlósabb lesz, ha a kelesztés félidejében egyszer átgyúrjuk.
A tésztát 1/3, 2/3 részre osztjuk. A kisebb darabból cipót formázunk, és a forma közepére tesszük. A nagyobb részt 3 egyenlõ részre osztjuk téglalap alakúra nyújtjuk. Hosszabbik oldalára rakjuk a tölteléket, felcsavarjuk. A 3 töltelékes rudat összefonjuk, és a cipó köré helyezzük. A tetejét lekenjünk felvert tojással. Megszórhatjuk szezámmaggal vagy mákkal vagy vágott mandulával. Duplájára kelesztjük. 180 fokra elõmelegített sütõben sütjük 30 -40 percig.