Töltött dagadó
sponsored links
Sosem próbáltam még töltött dagadót készíteni, de most a legegyszerûbb, klasszikus töltelékkel kipróbáltam.
Annyit változtattam az itt leírt eredeti recepthez képest, hogy a töltelékhez kevertem egy kis dobozos sertésmájkrémet.
Nem rontott az ízén. Kisfiamnak nagyon ízlett. Azt mondta, hogy apa te szuper szakács vagy.
A dagadó a sertés ?hasfala?; a hasa alja; pontosabban a hasüreget körülvevõ izomszövet. Általában megtölteni vásároljuk, de felhasználható vagdaltnak, gulyáshoz, töltött káposztának, kolbásznak, tokánynak, pörköltnek és egyben sütve.
Hozzávalók:
Dagadó |
- 0,7 kg sertésdagadó
- 4 db zsemle
- 5 db tojás
- só, frissen õrölt feketebors
- ízlés szerint aprított, szárított vagy friss petrezselyem
- 4 evõkanál zsír
Elkészítés
Készítsük el a tölteléket. Egy tojást tegyünk fel fõni, fõzzük keményre. A zsemléket áztassuk be vízbe, majd kinyomkodva tegyük õket egy keverõtálba.
Az aprított petrezselymet is tegyük a tálba. A keménytojást hûtsük ki, vágjuk apró kockákra, és adjuk a töltelékhez.
A tojásokat üssük a keverõedénybe, majd jól dolgozzuk el a tölteléket a zsemlékkel, és a petrezselyemmel, ízesítsük sóval, illetve frissen õrölt feketeborssal.
A dagadót készítsük elõ, célszerû hentessel zsebet vágatni bele. Habzsák, vagy kanál segítségével töltsük bele a tölteléket, majd tûzzük össze a nyílást, sózzuk, borsozzuk a hús mindkét oldalát ésetleg egy kis fokhagyma garnulátummal is bekenhetjük.
Egy tepsibe tegyünk 4 ek zsírt, arra fektessük a dagadót, és közepes tûzön kb. 170 fokon, saját zsírjával történõ gyakori locsolgatás mellett süssük pirosra.
Töltött dagadó |