Töltött cukkini
sponsored links
Egyszer ettem töltött cukkinit ezelõtt, de most készítettem elõször. Kaptunk egy óriási cukkinit, amilyet nem szoktunk venni és nagyszüleimnél sem nõ meg ekkorára. Ezért nem volt kérdéses, hogy meg lesz töltve. :) Bár valahogy a darált húsért nem rajongok, pedig pulykahúst használtam, de azért finom volt. :)
Most lázas vagyok... Bazsalikom lázban égek. :) Ízesítõnek használtam most is. Csak úgy bokrosodik a balkonládában. De nem tettem bele sokat, Mamámnak nem tûnt fel semmi különös. :)
Elkészítése
Kevés olajon megfonnyasztjuk a felaprózott hagymát, majd rátesszük a darált húst. Fehéredésig pirítjuk és felöntjük egy kevés vízzel. (Ha nagyon elfõne, és még nem puha a hús, akkor pótolhatjuk.) Ízesítjük sóval, borssal és kissé felaprózott, friss bazsalikomlevelekkel. Teszünk bele felkockázott paradicsomot és egy kevés házi paradicsomlevet.
A cukkinit félbe vágjuk és kikaparjuk a belsejét annyira, hogy kb. 0,5-1 cm vastagságú maradjon a "fala". Egy kis citromlevet öntünk a cukkinicsónakokba, hogy ne barnuljon meg. A kikapart cukkinit felaprózzuk és a félig megpuhult húshoz adjuk. Együtt pároljuk/pirítjuk tovább. Hagyjuk, hogy végül a víz nagy része elpárologjon, vagy a tölteléket szûrõkanállal tegyük a csónakokba, hogy ne áztassa el túlzottan a lé.
A megtöltött cukkini tetejére reszelt sajtot teszünk és 180 °C-os sütõben, a tepsi aljára kevés olajat locsolva kb. 20-20 percet sütjük alufóliával lefedve és anélkül.
Hozzávalók:
1 nagy cukkini
30-40 dkg pulyka darált hús
1 közepes vörös hagyma ...