Töltött csirke
sponsored links
A klasszikus receptekben az a jó, hogy nem lehet õket elrontani. Minden család õriz jól bevált, töltött és sült csirke receptet. A fûszerezés talán eltér, a végeredmény kevésbé. Mennyei illatok és ízek öveznek egy ilyen ebédet.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1 egész csirke, tisztítva, belsõségek nélkül
A töltelékhez:
4 db száraz zsemle (teljes kiõrlésû/barna lisztes is lehet)
3 tojás
só
bors
majoránna
petrezselyem
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
A csirkét bekenni:
vaj
só
pirospaprika
A töltelékhez a zsemlét tejbe vagy vízbe áztatom, kinyomkodom. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem, áttöröm a fokhagymát. Leturmixolom (vagy botmixerrel krémesítem, és a zsemléhez adom a fûszerekkel együtt. Ízlés szerint adagolom a sót, borsot, és a zöldfûszereket. (Aki szereti, beleteheti a csirke elkapart máját is. Nekem nincs ezzel sikerem itthon, ezért hagyom ki belõle.)
A megmosott csirke hasába, a mellrészen és comboknál meglazított bõr alá tömködöm a tölteléket. Hústûvel több helyen megtûzöm, hogy ne nyíljon szét.
A vajat megolvasztom, sóval, pirospaprikával elkeverem, és szilikon ecset segítségével alaposan bekenem vele a csirkét.
Kiolajozott tepsibe teszem a húst, kevés vízzel felöntöm. Alufóliával lefedve 200 fokos elõmelegített sütõben 40 percig sütöm, aztán fólia nélkül még félórát. Idõnként a saját levével meglocsolom.
Hústût beleszúrva ellenõrzöm, puha-e már a hús. Sütõtõl is függ, mennyi az elkészítési idõ, lehet ez 40+30 percnél több és kevesebb is. Az a lényeg, hogy a csontoknál is alaposan süljön át a csirke.
A köret ezúttal zöldsaláta mézes-mustáros öntettel volt. Illik hozzá bármilyen savanyúság, párolt rizs, sült vagy fõtt krumpli, bulgur, stb.