Töltött batyuk
sponsored links
A töltött batyuk tésztája a vajas, ropogós flantésztából készül. A tölteléket tetszésünk, ízlésünk szerint választhatjuk. Kínálhatjuk elõételként, sör- és borkorcsolyaként, csomagolhatjuk reggelire, uzsonnára.
Hozzávalók 20-22 batyuhoz
a flantésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg puha vaj
1 tojás
1 teáskanál só
40 ml hideg víz
a töltelékhez:
40-50 dkg tetszés szerinti töltelék, pl: sonkás-tojásos,
medvehagymás-túrós, gombás-húsos, sült húsos-mustáros, spenótos, zöldséges stb.
a tészta kenéséhez:
1 kisebb tojás
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott vajat, a tojást és ujjaink között elmorzsoljuk a hozzávalókat. A morzsalékos tésztához adagoljuk a vizet, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll és szép sima nem lesz. Fóliába csomagoljuk, és legalább 2 órára hûtõbe tesszük. A tésztát lisztezett felületen 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és 10 cm átmérõjû korongokat szaggatunk belõle. Egy evõkanálnyi tölteléket a korongok közepére halmozunk, a tésztaszéleket megkenjük felvert tojással, egymásra hajtjuk és összecsippentjük. 20 percig hideg helyen pihentetjük, átkenjük felvert tojással, majd 180 fokra melegített sütõben aranysárgára sütjük. Melegen kínáljuk.
Tipp: a flantésztát elõre is elkészíthetjük, hûtõben egy hétig, fagyasztóban 3 hónapig is eláll.
A recept a Kifõztük 2013. évi áprilisi számában is megjelent.