Töltike -Sarmale vi?ã de vie

2017-06-04

sponsored links



Hozzávalók 5-6 személyre: a töltelékhez: 50 dkg vegyes darálthús, 1 szelet füstölt szalonna, 10 dkg rizs, 1-2 hagyma, só, bors, 1 evõkanál fûszerpaprika, olaj; 

továbbá:  kb. 50 db zsenge lapú(korai káposzta legalsó levelei, szõlõlevél, lórom), 1 l házi paradicsomlé, 2-3 paradicsom, friss kapor. 

Elkészítése


1. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, rászórjuk a fûszerpaprikát. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a rizst átmossuk, majd hozzáadunk mindent a darált húshoz, sózzuk, borsózzuk és összegyúrjuk.  
2. A lapúkat alaposan megmossuk, szárukat levágjuk. 
3. Forró, sós vízben leforrázzuk, majd megormozzuk. 


4. Egy-egy evõkanál masszát hosszú vékonyra formázunk és a lapú szélesebb oldalára tesszük.
5. Szorosan feltekerjük, lehetõleg ujjnyi vastagságúra, majd két szélén a lapuvégeket bedugjuk. 
6. A megmaradt lapúkat egy tepsi aljára tesszük, megszórjuk kaporral, a töltikéket pedig egymás mellé tesszük. 

7. Rátöltjük a paradicsomlevet, rátesszük a szeletekre vágott paradicsomot, majd lapúkkal vagy alufóliával lefedjük.  Forró sütõben 40-50 percig sütjük. 

Megjegyzés: Paradicsom helyett sóskával is lehet savanyítani. Ez esetben apróra vágott sóskát kell tenni a töltikék alá, illetve ezzel is kell befedni és vizet kell tölteni alá. 


Sãrmãlu?e în vi?ã de vie   


Ingrediente pentru 5-6 persoane: 500 g carne tocatã, 1 felie slãninã afumatã, 100 g orez, 1-2 cepe, sare, piper, boia dulce, ulei, cca. 50 frunze de vi?ã de vie, varzã timpurie sau frunze de stevie, 1 l bulion, 2-3 ro?ii, mãrar proaspãt, smântânã.

Prepararea:  Ceapa mãrun?itã se înãbu?ã în ulei, se presarã cu boia, se adaugã orezul spãlat. Slãnina se taie cubule?e mici, se adaugã peste carnea tocatã împreunã cu amestecul de ceapã-orez, se asezoneazã cu sare ?i piper ?i se amestecã. Frunzele se spalã, se opãresc 1 minut  în apã fierbinte, li se taie cotoarele. Se ia câte 1 lingurã din compozi?ia de sarmale, se pune pe frunze, se ruleazã strâns, apoi se îndeasã la capete. Se pun cotoarele tãiate într-o tavã, se acoperã cu frunzele rãmase, apoi se a?azã sarmalele strâns una lângã cealaltã. Se presarã mãrar mãrun?it, se toarnã bulionul ?i se pun deasupra rondelele de ro?ii. Se acoperã cu frunze sau cu folie alimentarã ?i se înãbu?ã  40-50 minute în cuptor la 200 grade. Se serve?te cu smântânã.

Observa?ii: Se pot folosi frunze de vi?ã de vie, frunze de varzã timpurie,  frunze de ?tevie ?i frunze de podbal.  Se formeazã sarmale lungi ?i sub?iri, de grosimea degetului mare. Se pun într-un singur rând în tavã sau în vas ?i nu se toarnã apã, doar bulion, sau pastã de ro?ii diluat cu apã. Sarmalele ies mai gustoase, dacã se folosesc  mai multe tipuri de frunze. 

Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2017/06/to...

sponsored links

Keres?s