Töltike
sponsored links
Hozzávalók 6-8 személyre : 60 dkg darált sertéshús, 15 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma,1 evõkanál zsír, 4 dl sûrû paradicsomlé, 30-35 szõlõlevél+10 a tepsi aljába, só, bors, fûszerpaprika, szódabikarbóna, tejföl a tálaláshoz.
Elkészítése:
1. A darált húst összekeverjük a rizzsel, illetve az apróra vágott és zsírban megdinsztelt hagymával. Sóval, borssal és fûszerpaprikával ízesítjük.
2. A szõlõlevelek szárait levágjuk, egyenként alaposan megmossuk.
3. Vizet forralunk, hozzáadunk 1 teáskanál sót és 1 teáskanál szódabikarbónát, majd a szõlõleveleket 1 perc alatt leforrázzuk benne.
4. A levelekre nagyujjnyi vastag masszát teszünk, szorosan felcsavarjuk, majd a két végén újjal bedugjuk a levelet.
5. Egy tepsit kibélelünk forrázatlan szõlõlevelekkel, ráhelyezzük a töltikéket és megszórjuk az apróra vágott kaporral.
6. Rátöltjük a paradicsomlevet és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp hogy ellepi a töltikéket.
7. A tepsit lefedjük. Elõmelegített sütõben, 200 fokon, 1 órát fõzzük. Tejföllel tálaljuk.