Töltelékkel töltött egész nyúl
sponsored links
Hozzávalók :
kb 1,5 2 kg konyhakész egész nyúl
Töltelékhez :
3 db házi kenyér, vagy zsemle
1 fej vöröshagyma
a nyúlnak a mája
2 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
ízlés szerint: só, bors
Hozzávalók a készre töltött nyúl tûzdeléséhez :
10-15 deka füstölt mangalica szalonna
10 db fokhagyma
3 evõkanál olvasztott zsír
1 deci fehérbor
1,5 deci víz
Elkészítése :
A nyulat kívül -belül jól besózzuk és 20 percig állni hagyjuk szobahõmérsékleten.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Kevés zsírba megfuttatjuk a finomra vágott hagymát és hozzá keverjük az elkapart májat.
Fehéredésig pirítjuk
Levesszük a gázról és hozzákeverjük a tejben áztatott és kinyomkodott kenyeret vagy zsemlét.
Ízlés szerint fûszerezzük sóval, borssal, hozzáadjuk a tojásokat és a finomra vágott petrezselyemzöldet.
A töltelékkel betöltjük a nyulat és nyílást hústûvel összetûzzük, vagy cérnával összevarrjuk, de ha cérnát válasszuk ne felfelejtsük el tálalás elõtt kihúzni a nyúlból!
Egy mélyebb tepsibe rakjuk és a bevagdalt szalonna csíkokkal és a fokhagymákkal, egy szál rozmaringgal megtûzdeljük.
Õrölt borssal megszórjuk, ráöntjük a bort és a vizet, majd alufóliával lefedjük.
Elõmelegített ( nálam 7 gáz ) 200-220 fokos sütõben pároljuk kb 40 perc
Amikor puha a hús, levesszük a fóliát és a levével többször locsolgatva szép pirosra sütjük.
Zöldséges sült burgonyával tálaljuk.
Zöldséges burgonya készítése:
2 kg megtisztított burgonyát félbe vágunk és jól megmossuk és készre fõzzük sós vízben. .
3 fej vöröshagymát finomra vágunk és kevés olajban egy nagy méretû lapos teflon serpenyõben megfuttatjuk.
Megpirítjuk a burgonyák mindkét oldalát és végül kb 2 maroknyi reszelt sárgarépát, 2 maroknyi apróra vágott bébispenótot is hozzáadunk.
5-6 percig pirítjuk együtt és máris készen vagyunk a körettel.
Mindennel elkészültünk ízlésesen tálaljuk és zellersalátával kínáljuk.
.Jó étvágyat !