Tökös-mákos pite

2017-09-29

sponsored links


















Ennek az õszi pitének van egy "intelligens" tulajdonsága, nevezetesen, hogy nem kell tésztát gyúrni hozzá, csak az alapanyagokat összekeverni, beleszórni a tepsibe és a sütés során szépen kialakul a tésztaréteg. Gyors, mert a sütõtököt sem kell elõre megsütni és a mákot sem kell felfõzni, csak rétegezni mindent és a sütõbe tolva, elõbb-utóbb süti lesz belõle. Hidegen is finom, de ajánlatos még langymelegen elfogyasztani, mert a sok szaftos tölteléktõl hamar átázik a vékony tésztaréteg. Aki szereti a mákot ill. a sütõtököt, annak ez a párosítás biztosan ízleni fog.     

Tökös-mákos pite

Hozzávalók:
kb 20x30cm-es tepsihez

tészta:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 cs sütõpor
  • csipet só

töltelék:

  • 80 dkg (édes) sütõtök
  • 15 dkg darált mák
  • 7 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

tetejére:

  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 cs vaníliás cukor


Elkészítése:

  1. A sütõt elõmelegítjük 170°C-ra.
  2. Egy kisebb tepsit kibélelünk szilikonos sütõpapírral.
  3. Egy tálban összekeverjük a lisztet, porcukrot, sütõport, sót, a felét beleszórjuk a tepsibe. (én kanál hátával kicsit elegyengettem)
  4. A tököt reszelõ durva fokán lereszeljük. 
  5. Rászórjuk a lisztes keverékre, elsimítjuk.
  6. Meghintjük a cukorral, citromhéjjal összekevert darált mákkal, rászórjuk a maradék lisztes keveréket.
  7. Összelangyosítjuk - de nem forraljuk! - a tejet, vajat, felvert tojásokat és a vaníliás cukrot.
  8. Ráöntjük a tészta tetejére.
  9. Sütõbe tolva kb 45-50 percig sütjük (a sütési idõ tájékoztató jellegû, sütõfüggõ!)
  10. Porcukorral meghintve kínáljuk.



Forrás, némi változtatással ITT.






Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/09/tok...

sponsored links

Keres?s