Tökös-mákos pite
sponsored links
Ennek az õszi pitének van egy "intelligens" tulajdonsága, nevezetesen, hogy nem kell tésztát gyúrni hozzá, csak az alapanyagokat összekeverni, beleszórni a tepsibe és a sütés során szépen kialakul a tésztaréteg. Gyors, mert a sütõtököt sem kell elõre megsütni és a mákot sem kell felfõzni, csak rétegezni mindent és a sütõbe tolva, elõbb-utóbb süti lesz belõle. Hidegen is finom, de ajánlatos még langymelegen elfogyasztani, mert a sok szaftos tölteléktõl hamar átázik a vékony tésztaréteg. Aki szereti a mákot ill. a sütõtököt, annak ez a párosítás biztosan ízleni fog.
Tökös-mákos pite
Hozzávalók:
kb 20x30cm-es tepsihez
tészta:
- 20 dkg rétesliszt
- 15 dkg porcukor
- 1/2 cs sütõpor
- csipet só
töltelék:
- 80 dkg (édes) sütõtök
- 15 dkg darált mák
- 7 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
tetejére:
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 2 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 170°C-ra.
- Egy kisebb tepsit kibélelünk szilikonos sütõpapírral.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, porcukrot, sütõport, sót, a felét beleszórjuk a tepsibe. (én kanál hátával kicsit elegyengettem)
- A tököt reszelõ durva fokán lereszeljük.
- Rászórjuk a lisztes keverékre, elsimítjuk.
- Meghintjük a cukorral, citromhéjjal összekevert darált mákkal, rászórjuk a maradék lisztes keveréket.
- Összelangyosítjuk - de nem forraljuk! - a tejet, vajat, felvert tojásokat és a vaníliás cukrot.
- Ráöntjük a tészta tetejére.
- Sütõbe tolva kb 45-50 percig sütjük (a sütési idõ tájékoztató jellegû, sütõfüggõ!)
- Porcukorral meghintve kínáljuk.
Forrás, némi változtatással ITT.