Tökéletes sonkás-sajtos kiflik kelt tésztából, ínyenceknek
sponsored links
Már húsvét hétfõn készítettem melegszendvicset reggelire belõle, a végsõ sonkamaradékból pedig sonkás-sajtos kifliket tervezetem kedden vacsorára.
15 dkg szín sonkát apróra felkockáztam. A legutóbbi Spanyolországból érkezõ manchego sajtszállítmányból tartogattam még egy keveset, mely mára kicsit már összeszáradt. A manchego a legfinomabb spanyol juhsajt, pl. a Metroban is lehet kapni, szívbõl ajánlom mindenkinek. Hasonlóan aromás mint pl. a parmezán vagy a pecorino. 15 dkg manchego sajtot felkockáztam, majd robotgépben morzsává õröltem. Összekevertem a sonkával, ezt szántam tölteléknek.
Elkészítettem a kiflik tésztáját. Nem akartam túlzottan nagy mennyiséget készíteni, így 24 db kiflihez 40 dkg lisztbõl állítottam össze:
40 dkg átszitált finomliszt
0,8 dl olaj
1,8 dl tej
2,2 dkg élesztõ
1 pohár joghurt vagy kefir
2 tk só
1 tk porcukor
1 dl langyos tejben az élesztõt a cukorral felfuttattam, majd az összes hozzávalót összegyúrtam. 10 perc pihentetés után könnyedén, de alaposan megdagasztottam olajos felületen, majd egy órát pihent a tészta huzatmentes helyen, letakarva, szobahõmérsékleten. Körülbelül duplájára kelt ez idõ alatt.
Olajos felületen nagyon könnyedén és röviden átdagasztottam, 3 részre vágtam, cipókat formáztam belõle, lisztes deszkán, liszttel megszórva pihentettem 10 percet.
Egyenként kinyújtottam 1-2 mm vastagságúra a cipókat, melyeket 8 cikkre vágtam. Egy-egy evõkanál sonka-sajt keveréket tettem a cikkek széles végére, majd kifliket formáztam belõle (feltekertem), melyeket sütõpapírral bélelt tepsire rendeztem.
Egy tojássárgáját egy teáskanál tejszínnel elkevertem, ezzel a kiflik felületét megkentem. Megszórtam morzsolt oregánóval, majd reszeltem rá egy kevés parmezánt.
A kiflik egyébként ?egyszerûbben? is elkészíthetõek, ez esetben négyzet alakú, nagyon vékonyra szeletelt fõtt-sült sonkát és (gouda, ementáli, cheddar stb.) sajtot vágjunk keresztirányban ketté és ezzel göngyöljük fel a kifliket.
A tészta nagyszerûen vizsgázott, a másnapra maradt kiflik állaga nem változott. Szívbõl ajánlom kipróbálásra, vendégvárónak is kiváló.
Sasszemûek láthatják, hogy valamilyen zöldfûszer is van a kiflik tésztájában. Volt felbontva egy fél pohár joghurtom és két evõkanál maradékom a hamuban sült krumplihoz készült snidlinges krémbõl. Ez esetben a joghurt mennyiséget ezzel egészítettem ki.