Töktelenítés kakiszilvával és mandarinlikõrrel
sponsored links
Amikor már a tökkel torkig vagyunk, mondjuk most, érdemes a többi
narancsszínben pompázó õszi termésbõl is készíteni valami csemegét.
Nekem így született a Mandarinello-val áztatott almás-répás süti
kakiszilvával töltve. Vitamin és narancssárga szín orgia a javából ...
Érdemes ültetni a kertünkbe sárgabarack és mézízû datolyaszilvát adó fát, pompázatos látványú, jól tûri a fagyot és még télen is szedhetünk róla gyümölcsöt. A legrégebb óta ismert gyümölcsök egyike, Kínában már 2000 évvel ezelõtt termesztették. A kakiszilva, datolyaszilva vagy japánlótusz az ébenfafélékhez tartozó kultúrnövényfaj. Délkelet-Ázsia, Kína és India õsi kultúrnövénye, ezért a Kelet almájának is nevezik. A kínaiak a hét erény fájának tartják: sokáig él, nagy árnyékot ad, a madarak fészket rakhatnak az ágaira, nem bántják a paraziták, az õszi sárga-piros lombozat a fagyokig nagyon látványos, a fája kiváló tüzelõanyag és nagyon jó trágyát ad a bõséges lombozat. Japánban is nagyon elterjedt gyümölcs, mi ott ismerkedtünk meg vele. Majd minden kertben díszlik télen a már lombtalan, de a fenthagyott gyümölcsök miatt még narancs színben pompázó fa. A béke fájának is nevezik: az 1945 augusztusi Nagaszaki elleni atomtámadást csak néhány kakifa élte túl...
A datolyaszilva a lombok elszínezõdésével egyidõben, õsszel kezd érni, termése akár a fél kg-ot is elérheti. Lehet gömb, lapított ...