Töktelenítés kakiszilvával és mandarinlikõrrel

2012-11-03

sponsored links

kakigyümölcs

 Amikor már  a tökkel torkig vagyunk, mondjuk most, érdemes a többi narancsszínben pompázó õszi termésbõl is készíteni valami csemegét.  Nekem így született a Mandarinello-val áztatott almás-répás süti kakiszilvával töltve. Vitamin és narancssárga szín orgia a javából ...

Érdemes ültetni  a kertünkbe sárgabarack és mézízû datolyaszilvát adó fát, pompázatos látványú, jól tûri a fagyot és még télen is szedhetünk róla gyümölcsöt. A legrégebb óta ismert gyümölcsök egyike, Kínában már 2000 évvel ezelõtt termesztették. A kakiszilva, datolyaszilva  vagy japánlótusz az ébenfafélékhez  tartozó  kultúrnövényfaj. Délkelet-Ázsia, Kína és India õsi kultúrnövénye, ezért  a Kelet almájának is nevezik.  A kínaiak a hét erény fájának tartják: sokáig él, nagy árnyékot ad, a madarak fészket rakhatnak az ágaira, nem bántják a paraziták, az õszi  sárga-piros lombozat  a fagyokig nagyon látványos,  a fája kiváló tüzelõanyag és nagyon jó trágyát ad  a bõséges lombozat. Japánban is nagyon elterjedt gyümölcs, mi ott ismerkedtünk meg vele. Majd minden kertben díszlik télen a már lombtalan, de  a fenthagyott gyümölcsök miatt még narancs színben pompázó fa.  A béke fájának is nevezik: az  1945 augusztusi Nagaszaki elleni atomtámadást csak néhány kakifa élte túl...

A datolyaszilva a lombok elszínezõdésével egyidõben, õsszel kezd érni, termése akár a fél kg-ot is elérheti. Lehet gömb, lapított ...

Folytats a blogon ... akonyvize.blog.hu/2012/11/03/toktelen...

sponsored links

Keres?s