Tökmagos zsemle
sponsored links
Most, hogy kicsit enyhült az idõ, újra kedvet kaptam ahhoz, hogy bekapcsoljam a sütõt. :) Ebben a kellemes -ámbár eléggé szeles- 25°C-ban nem is annyira melegszik be a konyha. Pláne, hogy az ablakok nyitva vannak. :D Ez most az egyik kedvenc zsömlém. A tésztája puha, kicsit kalácsszerû, a belsejében és fõleg a tetején pedig ott csücsül a tökmag, amitõl kicsit ropogós. Akár üresen, egy bögre tejjel/kakaóval is nagyon finom, de szendvicsnek, vagy hamburgerzsömlének is megállja a helyét. ;)
Hozzávalók 8 db-hoz:
40 dkg BL80 kenyérliszt
2 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 kávéskanál cukor
2 dkg friss élesztõ
2 evõkanál olívaolaj
2 marék tökmag durvára vágva
1 tojássárgája
só
A tetejére:
1 tojássárgája
tökmag
- A víz és tej keverékében a cukorral és 1 evõkanálnyi liszttel felfuttatjuk az élesztõt.
- A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. 1-2 percig dagasztjuk, majd olajjal lekenve, letakarva 1 órát kelesztjük.
- Eközben a sütõt a sütõkõvel elõmelegítjük 200°C-ra.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlõ részre osztjuk és megformázzuk a zsemléket. Lisztezett sütõlapátra sorakoztatjuk és 10 percet pihentetjük.
- A tetejüket lekenjük tojássárgájával, meghintjük tökmaggal, majd a sütõlapátról óvatosan a sütõkõre csúsztatjuk õket. A sütõ hõmérsékletét 175°C-ra állítjuk és ~15 perc alatt készre sütjük a zsemléket.