Tökmagos pogácsa - Pogãci cu semin?e de dovleac
sponsored links
Hozzávalók: 40 dkg fehérliszt, 10 dkg tökmagliszt, 1 tojás sárgája, 1 evõkanál tejföl, 5 dkg olvasztott vaj, 1,5-2 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 1,5 teáskanál só, 7 g szárított élesztõ; továbbá: 1,2 dl tökmagolaj, 25 dkg héj nélküli tökmag, 1 tojásfehérje.
Elkélszítése:
1. A hozzávalókat a tej kivételével egy tálba tesszük, majd szükséges mennyiségû langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk.
2. A tésztát letakarva 30 percig kelesztjük, majd lisztezett felületen kissé átgyúrjuk és kb. 1 cm vastag lappá nyújtjuk.
3. Vékonyan lekenjük tökmagolajjal.
4. A tökmagot megpirítjuk, apróra vágjuk és egy részét a lekent tésztára szórjuk.
5. A tészta felsõ 1/3-ad részét középre hajtjuk, lekenjük tökmagolajjal és megszórjuk maggal, majd befedjük az alsó 1/3-ad tésztával.
6. A felsõ részét is lekenjük, illetve beszórjuk, majd a bal oldalt középre hajtjuk, ezt is kenjük és szórjuk.
7. Végül befedjük a a jobb oldali résszel, ezt már nem kenjük le.
8. 2-3 cm vastag lappá nyújtjuk, éles késsel beírdaljuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
9. Tetejüket lekenjük a kissé felvert tojásfehérjével, majd a megmaradt tökmagba mártjuk.
10. Tepsibe sorakoztatjuk, 30 percig kelni hagyjuk.
11. Kihevített kemencébe toljuk, 5-10 után a tepsit megforgatjuk.
12. A kemence hõfokától függõen, kb. 15-20 percig sütjük.
A tökmagliszt a héj nélküli tökmagból készül, miután hideg sajtolással kinyerik belõle az olajat, a visszamaradt kemény szárazanyagot pedig finomra õrlik. Színe zöld, íze, illata jellegzetes tökmag illatú, magas a rost és fehérjetartalma, alacsony a szénhidráttartalma, kiváló alternatíva lisztre. Felhasználható kenyerekhez, péksüteményekhez, de gluténmentessége miatt nagyon morzsálódik, ezt kenyereknél kevés ecettel, péksüteményeknél pedig tojással javítható. Az összes lisztmenyiségnek maximum a 25 %-a váltható fel tökmaglisztre.
Pogãci cu semin?e de dovleac
Ingrediente: 400 g fãinã albã, 100 g fãinã de dovleac, 1 gãlbenu? de ou, 1 lingurã smântânã, 50 g unt topit, 150-200 ml lapte cãldu?, 1 linguri?ã zahãr, 1,5 linguri?e sare, 7 g drojdie uscatã;
alte ingrediente: 120 ml ulei de dovleac, 250 g semin?e de dovleac fãrã coajã, 1 albu? de ou.
Prepararea:
1. În afarã de lapte, se pun într-un castron toate ingredientele, ?i se frãmântã un aluat elastic, adãugând treptat ?i laptele.
2. Se acoperã cu un ?ervet de bucãtãrie, se lasã 30 minute la dospit, apoi pe plan?eta presãratã cu fãinã, se întinde o foaie de 1 cm grosime.
3. Se unge cu ulei de dovleac.
4. Semin?ele de dovleac se prãjesc, se mãrun?esc ?i se presarã cu o parte din ele peste foaie.
5. Partea de sus se pliazã în mijloc, se unge cu ulei, se presarã cu semin?e ?i se acoperã cu partea din jos.
6. Se unge cu ulei ?i se presarã cu semin?e partea de deasupra, dupã care se pliazã partea din stânga în mijloc, se unge ?i se presarã ?i aceasta.
7. La sfâr?it se acoperã cu partea din dreapta, acesta se lasã neunsã.
8. Aluatul pliat se întinde o foaie de 2-3 cm grosime, se cresteazã deasupra cu un cu?it ascu?it ?i se decupeazã cu o formã rotundã.
9. Se ung cu albu?ul pu?in bãtut ?i se presarã cu semin?ele de dovleac rãmase.
10. Se a?azã în tavã tapetatã cu hârtie de copt, se lasã 30 minute la dospit.
11. Se introduc în cuptorul fierbinte, tava se întoarce dupã 5-10 minute.
12. În func?ie de cât este de încins cuptorul, pogãcile se coc în 15-20 minute.
Fãina de dovleac se ob?ine din semin?e de dovleac, din care în prealabil s-a ob?inut prin presare la rece, uleiul de dovleac. Materia uscatã rãmasã se macinã, rezultând o pulbere finã, de culoare verde, cu miros ?i gust specific semin?elor. Nu con?ine gluten. În aluaturi de pâine ?i de patiserie, se folose?te în maxim 25 % , din cantitatea totalã de fãinuri, astfel produsele nu vor fi sfãrâmicioase.