Tökipompos, kenyérlángos, langalló, vagy amit akartok

2012-01-28

sponsored links

"Dr. Eperjessy Ernõ tanulmányából - A kenyér és a kenyérsütés a somogyi uradalmi cselédek körében): Egy kemencébe egy sütéskor általában 6 kenyér fért el. A maradék tésztából langallót sütöttek, amit csak 1945 után kezdtek el lángosnak nevezni. A langalló lepényszerûen elnyújtott tészta. Az asszony tenyerével akkorára formálta, mint a süt?lapát. A lapáton késsel két helyen behasította, hogy ne púposodjon föl. A langallót a kemence szájánál sütötték, közel a kihúzott parázshoz. A kenyérnél jóval hamarabb átsült, a gyermekek már várták, mert kenyérsütés napján langalló volt a reggelijük. A megsült langallót kézzel törték el darabokra (a hagyomány szerint késsel vágni nem volt szabad), tejföllel, zsírral megkenték, vagy egyszerûen csak megsózták és úgy fogyasztották frissen."

Szóval nem kell ezt túlcifrázni. Úgy gondoltam sütök egy lapos kenyeret, amit megrakok mindenféle jóval.
A szalonnával sikerült telibe találni, egy adag kolozsvárit Évi hozott piacról, egy adag meg Juci hozzájárulása volt a vacsorához.
Na ez volt az ami odabasz. Ettem már jó pár szalonnát de ettõl most kicsit meglepõdtem. Ahhoz képest hogy echte hazai, az íze kicsit mint a pancetta. Ami elég érdekes itthon. De valami esztelenjó.
És mondom ezt úgy, hogy amit Évi vett az is egy tisztességesen elkészített háztáji volt.
A kenyér meg semmi extra, mindenki fogja a saját kenyérreceptjét és megcsinálja azzal,ahogy azt fentebb is írták.
 
Kellbele (6 fõre): ...

Folytats a blogon ... fast-food.blog.hu/2012/01/28/tokipomp...

sponsored links

Keres?s