Tökfõzelék habarva - kaporral és fûszerpaprikával

2014-03-22

sponsored links

Egész kicsi gyermekkorom óta szeretem a tökfõzeléket. Egyszerûen imádom ezt az ízig-vérig magyaros ételt, amit általában csak simán, ?fehéren? készítenek el az emberek, de nekem az a véleményem, hogy kiskanál fûszerpaprika kihozza minden ízét, zamatát, ezért én rakok bele azt is. Azért beszélek egyes szám elsõ személyben, mert a feleségem nem szereti a tökfõzeléket, ezért ez mindig csak és kizárólag nekem készül. :-)



Szóval, sokféleképpen el lehet készíteni: rántva paprika nélkül, rántva paprikával, habarva paprika nélkül, habarva paprikával. Kaporral és fokhagymával, vagy akár minden nélkül teljesen natúr. Én szeretem az ízek harmóniáját, így a mi konyhánkban mindig kerül bele minden: paprika, kapor, fokhagyma, és az eredmény mindig egy istenien finom tökfõzelék...

Hozzávalók a habart tökfõzelékhez:
- 2 kg gyalult fõzõtök
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csapott mokkáskanál fûszerpaprika
- 1 evõkanál 20% ételecet
- 4-5 evõkanál liszt
- 3 dl tej
- 1 liter víz
- 2 mokkáskanál só
- 1 csomag friss kapor

Habart tökfõzelék elkészítése:
A két fej vöröshagymát vágjuk apró kockákra, majd egy kevés olajon dinszteljük meg. Ha megvan, akkor adjuk hozzá a fûszerpaprikát, a sót, és tegyük bele a gyalult tököt. Ha a fagyasztott tökkel dolgozunk, akkor mehet bele egybe, megfagyva, majd kiolvad. Engedjük fel egy liter vízzel, és tegyük oda kis lángon a tûzre. Ha a tök kiolvad már - vagy frissen gyalult tökkel dolgozunk -, akkor adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és ezzel fõzzük tovább. Amikor megfõtt a tök (nagyjából fél-háromnegyed óra), a tejbe keverjük el a lisztet, és ezzel habarjuk be az fõzeléket. Rottyantsuk meg egy kicsit, hogy kellõen besûrûsödjön, majd zárjuk le alatta a tüzet. Ezt követõen hagyjuk kicsit hûlni, majd hozzáadhatjuk az ecetet. Elvileg menet közben is lehet, de fennáll az esélye, hogy az ecet elkezdi kicsapni a tejbõl a savót, ezért én mindig akkor adom hozzá, amikor már nem annyira forró az étel.

Tálalhatjuk melegen, vagy hidegen. Feltétként kerülhet rá pörkölt, sült hús vagy akár fasírt is. Ennek már csak a fantáziánk szab határt. Én most feltét nélkül készítettem, és anélkül fogom fogyasztani is elõételnek, mert a második fogás elég gazdag húsban és ízekben (másik poszt lesz), így a tökfõzelék most csak a bemelegítõ.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/03/tokfo...

sponsored links

Keres?s